Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Locuitorii unui sat evacuat din cauza unei erupţii vulcanice pot reveni acasă

vulcan islanda

Poliţia islandeză a declarat luni că locuitorii unui sat de pescari evacuaţi în urma mai multor erupţii vulcanice au fost lăsaţi să se întoarcă la casele lor, notează AFP, potrivit Agerpres.

Cei aproximativ 4.000 de locuitori din Grindavik, în peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei, au fost evacuaţi pe 11 noiembrie, după ce sute de cutremure au avariat clădiri şi au deschis fisuri uriaşe în drumuri.

Cutremurele au fost urmate de deschiderea pe 14 ianuarie a unei fisuri la marginea satului, care a făcut să curgă lavă pe străzi şi a făcut cenuşă trei case.

Pe 8 februarie, a treia erupţie a izbucnit în apropierea satului, eliberând aproximativ cincisprezece milioane de metri cubi de lavă în primele şapte ore.

A treia erupţie a distrus o conductă importantă de apă caldă

Lava din această a treia erupţie a distrus o conductă importantă de apă caldă, care este folosită şi pentru încălzirea locuinţelor, în partea de sud a peninsulei Sudurnes, unde locuiesc aproximativ 28.000 de locuitori.

Luni, şeful poliţiei din Sudurnes, Ulfar Ludviksson, a făcut cunoscut că locuitorii şi persoanele care lucrează în sat sunt din nou liberi să se întoarcă şi pot rămâne acolo atâta timp cât doresc.

El a precizat că persoanele care se întorc în sat fac acest lucru "pe propriul lor risc" şi că "nu este un loc pentru copii".

Islanda are 33 de sisteme vulcanice active, cel mai mare număr din Europa. Este situată pe Dorsala Atlantică, o fisură în fundul oceanului care separă plăcile tectonice eurasiatică şi nord-americană şi provoacă cutremure şi erupţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.