Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Logodnica lui Jamal Khashoggi depune plângere în civil împotriva prinţului Mohammed bin Salman

Jamal Khashoggi

Logodnica turcă a jurnalistului disident saudit Jamal Khashoggi, asasinat în Turcia în octombrie 2018, a depus plângere marţi, în civil, la Washington, împotriva prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman şi mai multor presupuşi comanditari ai crimei, relatează AFP potrivit Agerpres.

Colaborator al Washington Post şi critic al regimului de la Riad după ce a fost apropiat de acesta, Jamal Khashoggi a fost asasinat şi trupul său a fost tăiat în bucăţi în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, unde s-a dus pentru a obţine un document. Rămăşiţele sale nu au fost niciodată găsite.

Hatice Cengiz estimează că membri ai ambasadei Arabiei Saudite la Washington l-au "atras" pe logodnicul său la "consulatul saudit din Turcia printr-o stratagemă, afirmând că Turcia era singurul loc unde putea obţine documentul de care avea nevoie".

Citește și: Ieșire de ultimă oră a lui Carmen Tănase: ‘Opriți-vă, psihopaților, cu panica asta aiurea!’

"Această îndrumare greşită cu urmări fatale a avut loc în SUA şi a făcut parte dintr-o conspiraţie mai amplă menită să aibă un impact direct asupra activităţilor politice ale dlui Khashoggi în Statele Unite", se menţionează în plângerea depusă la un tribunal federal din capitala americană.

Plângerea, la care s-a asociat un grup de opoziţie condus de Jamal Khashoggi, Democraţie pentru lumea arabă acum (DAWN în engleză), îl vizează în special pe prinţul moştenitor şi "mai mulţi membri ai cercului său apropiat", printre care fostul consilier Saud al-Qahtani şi fostul număr doi al serviciilor de informaţii, generalul Ahmed al-Assiri.

Cei doi bărbaţi, identificaţi de anchetatorii turci drept comanditari ai crimei, sunt urmăriţi penal de un tribunal din Istanbul.

Hatice Cengiz susţine că suferit "o pierdere de dragoste, de intimitate, de susţinere morală şi de afecţiune" prin moartea lui Jamal Khashoggi, cu care ea s-a căsătorit religios în aşteptarea uniunii lor civile.

Ea cere daune interese a căror sumă urmează să fie determinată de tribunal.

Asasinarea lui Jamal Khashoggi a aruncat Arabia Saudită într-una dintre cele mai grave crize diplomatice şi a pătat imaginea prinţului moştenitor, desemnat de responsabili turci şi americani drept principalul comanditar al crimei.

După ce iniţial a negat asasinatul, iar apoi a avansat mai multe versiuni, Riadul a afirmat în cele din urmă că crima a fost comisă de agenţi care au acţionat din proprie iniţiativă, fără a primi ordine din partea conducătorilor lor.

În decembrie 2019, cinci saudiţi au fost condamnaţi la moarte şi alţi trei la pedepse cu închisoarea de un tribunal din Riad. Pedepsele capitale au fost comutate în septembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.