Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Londra condamnă atacul asupra portului Odesa: 'Arată că nu se poate avea încredere în niciun cuvânt pe care îl spune Vladimir Putin'

Agerpres - Reuters
Liz Truss

Atacul Rusiei asupra unui oraş ucrainean, la doar câteva ore după ce Moscova a semnat un acord pentru a permite reluarea exporturilor de cereale, a fost catalogat de Londra drept "îngrozitor" şi o dovadă că preşedintele rus Vladimir Putin nu este de încredere, relatează PA Media/dpa, conform AGERPRES.

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a declarat că atacul asupra portului Odesa de la Marea Neagră a fost "complet nejustificat".

Vorbind la un eveniment de campanie în Kent, Truss, care candidează la conducerea Partidului Conservator, a spus că "niciun cuvânt" din cele spuse de preşedintele Vladimir Putin nu este de încredere.

''Arată că nu se poate avea încredere în niciun cuvânt pe care îl spune. Şi trebuie să lucrăm de urgenţă cu partenerii noştri internaţionali pentru a găsi o modalitate mai bună de a scoate grânele din Ucraina care să nu implice Rusia şi promisiunile sale încălcate''.

Deputatul conservator Tobias Ellwood, care a părăsit Odesa la începutul acestei săptămâni, a declarat că a fost "nedumerit de modul în care comunitatea internaţională a fost păcălită" de Rusia.

''La două zile după ce am plecat din oraş, acesta este atacat. Aşa cum am spus în tweetul meu anterior - nu poţi avea încredere în Rusia. Derutat de modul în care comunitatea internaţională a fost păcălită de planul Rusiei de a redeschide portul. Mai mult curaj şi mai multă iniţiativă din partea Occidentului vă rog, pentru a ajuta Odesa'', a scris el pe Twitter.

Armata ucraineană a declarat că două rachete ruseşti au lovit infrastructura portului şi că apărarea aeriană ucraineană a doborât alte două, dar nu a precizat ce pagube au fost provocate sau dacă au existat victime.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, a scris pe Twitter că Rusiei i-au trebuit mai puţin de 24 de ore pentru a-şi încălca promisiunea în urma acordului semnat în Turcia. "În cazul neîndeplinirii, Rusia va purta întreaga responsabilitate pentru criza alimentară globală", a scris el.

Rusia a negat sâmbătă orice implicare în loviturile asupra portului ucrainean Odesa, a declarat ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, conform DPA.

Akar a continuat spunând că reprezentanţii ONU, ai Ucrainei şi ai Rusiei lucrează deja cu Turcia într-un centru comun de coordonare. Vineri s-a convenit asupra înfiinţării unui astfel de centru la Istanbul pentru monitorizarea exporturilor de cereale.

Atât Rusia, cât şi Ucraina au semnat vineri la Istanbul, în prezenţa secretarului general al ONU, Guterres, un acord cu Turcia pentru a permite reluarea exportului de cereale ucrainene.

În cadrul acordului, Rusia se angajează să permită navelor să navigheze printr-un coridor maritim şi să nu tragă asupra lor şi nici asupra porturilor implicate, cum este cel din Odesa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.