Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Londra condamnă 'retorica' Moscovei față de Ucraina și NATO, dar salută disponibilitatea de dialog

Elizabeth Truss

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a condamnat joi 'retorica agresivă şi incendiară' a Kremlinului faţă de Ucraina şi de NATO, dar a salutat disponibilitatea Moscovei de a se angaja în discuţii, transmit AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Într-un comunicat difuzat după conferinţa de presă anuală a preşedintelui rus Vladimir Putin, Liz Truss a reiterat că 'întărirea capacităţilor militare ale Rusiei la frontiera Ucrainei şi în Crimeea, anexată ilegal, este inacceptabilă'.

'Orice incursiune rusă ar fi o eroare strategică majoră şi ar fi combătută cu forţă', în special prin 'sancţiuni coordonate cu aliaţii noştri pentru a impune un cost sever pentru interesele şi economia Rusiei', a adăugat ministrul britanic.

Ea a subliniat caracterul 'defensiv al NATO' şi a insistat că 'singura ieşire din situaţia actuală trece prin dialog'. 'Salut faptul că Rusia şi-a manifestat disponibilitatea de a se angaja în discuţii în ianuarie', a mai afirmat şefa diplomaţiei britanice în comunicat.

Potrivit unei ştiri a agenţiei TASS, preluată de Reuters, şeful forţelor armate ale Rusiei, Valeri Gherasimov, a avut joi o convorbire telefonică pe teme de securitate globală şi regională cu omologul său britanic, Tony Radakin.

În conferinţa de presă de joi, Vladimir Putin a calificat drept 'pozitive' primele reacţii americane la exigenţele Kremlinului pentru o dezescaladare a crizei sale cu Occidentul pe tema Ucrainei.

'Sper că prima reacţie pozitivă (a Statelor Unite), cu anunţul debutului negocierilor (la Geneva) în ianuarie, ne va permite să avansăm', a spus el, citat de AFP.

Putin a repetat că Rusia nu va tolera niciun sistem de armamente occidentale 'în pragul porţii' sale, după ce în urmă cu două zile îşi ameninţase rivalii cu 'măsuri militare şi tehnice' dacă revendicările nu îi vor fi acceptate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.