Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Londra crede că Vladimir Putin și-a dat O.K.-ul pentru deturnarea zborului Ryanair

realitatea.net
vladimir putin nervos

Şeful diplomaţiei britanice Dominic Raab a afirmat luni că este "greu de crezut" că Moscova nu şi-a dat acordul pentru deturnarea zborului Ryanair spre Minsk, unde un opozant belarus aflat la bord a fost arestat, potrivit AFP.

"Detaliile de care dispunem cu privire la acest subiect nu sunt clare, dar este greu de crezut că acest gen de acţiune a putut avea loc fără cel puţin aprobarea autorităţilor de la Moscova", care constituie principalul sprijin al regimului lui Aleksandr Lukaşenko, a declarat Raab în parlament.

Ministrul britanic al transporturilor, Grant Shapps, a afirmat că a "dat instrucţiuni" autorităţii britanice a aviaţiei civile să "ceară companiilor aeriene să evite spaţiul aerian belarus, pentru securitatea pasagerilor".

"Am suspendat de asemenea autorizaţia de a opera pentru Belavia", compania din Belarus care efectuează un zbor zilnic între Minsk şi aeroportul londonez Gatwick prin Paris, a adăugat el pe Twitter.

Ministrul de externe Dominic Raab a denunţat - în parlament - un "atac şocant împotriva aviaţiei civile şi o atingere adusă dreptului internaţional", anunţând că l-a convocat pe ambasadorul belarus, scrie Agerpres.ro.

În faţa deputaţilor, el a reiterat că Londra pregăteşte noi sancţiuni împotriva regimului lui Aleksandr Lukaşenko.

Întrebat care este opinia sa despre ipoteza unei implicări ruse, Dominic Raab a răspuns că, "deşi nu avem detalii clare cu privire la acest subiect, este greu de crezut că acest gen de acţiuni a putut fi întreprins fără cel puţin aprobarea autorităţilor de la Moscova".

Duminică, un avion de vânătoare MiG-29 a decolat, din ordinul personal al preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, pentru a intercepta un avion al companiei Ryanair, care efectua legătura între Atena şi Vilnius, capitale a două ţări UE, şi care se afla în acel moment în spaţiul aerian belarus.

Potrivit autorităţilor belaruse, o alertă cu bombă - care s-a dovedit a fi falsă - era la originea interceptării avionului de pasageri. După o aterizare pe aeroportul din Minsk şi verificarea aparatului, avionul a decolat spre Lituania.

Dar, între timp, poliţia belarusă i-a arestat pe opozantul Roman Protasevici şi pe prietena sa, Sofia Sapega, care se aflau la bord.

Luni, a doua zi după incident, Belarusul a afirmat că ar fi primit o ameninţare la adresa zborului respectiv într-un email ca fiind din partea organizaţiei palestiniene Hamas.

Autorităţile belaruse au afirmat că echipajul însuşi ar fi decis să aterizeze la Minsk "fără ingerinţa" lor, după ce a fost informat despre alerta cu bombă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.