Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Londra încearcă să rămână în avangarda 'revoluţiei' maşinilor electrice

pbs.twimg.com
Londra

Primarul Londrei a anunţat vineri că va extinde la nivelul întregii capitale britanice începând din vara anului 2023 taxa de circulaţie pentru vehiculele poluante şi că intenţionează să încurajeze, în paralel, utilizarea maşinilor electrice, informează AFP, potrivit Agerpres.

Stabilită doar în perimetrul centrului Londrei în momentul introducerii sale din 2019, zona ULEZ (Ultra Low Emission Zone / Zona cu Emisii Ultrascăzute) a fost deja considerabil extinsă în 2021. Primarul Londrei, Sadiq Khan, a anunţat vineri că o va extinde începând din 29 august 2023 la nivelul întregii diviziuni administrative Greater London, în care locuiesc 9 milioane de persoane.

În plină criză declanşată de creşterea costului vieţii, introducerea unei noi taxe a fost "una dintre cele mai grele decizii luate vreodată", a dezvăluit Sadiq Khan, însă poluarea aerului îi face pe londonezi să devină bolnavi "din leagăn şi până în mormânt".

"În final, sănătatea publică este mai importantă decât oportunismul politic. Cinci milioane de persoane suplimentare vor putea să respire un aer mai curat", a adăugat primarul londonez, membru al Partidului Laburist.

În paralel, Sadiq Khan şi-a anunţat joi intenţia de a menţine Londra în avangarda "revoluţiei" maşinilor electrice prin adăugarea unui număr de 100 de puncte de reîncărcare ultrarapidă în întregul oraş. Acestea vor permite încărcarea completă a bateriei unui vehicul electric în 20-30 de minute.

Conform municipalităţii locale, capitala britanică deţine deja peste 11.000 de puncte de reîncărcare, adică unu la patru vehicule electrice înmatriculate în Londra. Primăria doreşte să creeze de asemenea 4.500 de locuri de muncă asociate dezvoltării sectorului electric.

Maşinile electrice nu sunt vizate de extinderea zonei ULEZ.

Această extindere reprezintă "o veste bună pentru sănătatea tuturor londonezilor", au declarat pe Twitter reprezentanţii asociaţiei Mums for Lungs. "Poluarea aerului îi afectează pe copii chiar înainte de naşterea lor şi le cauzează probleme de sănătate de-a lungul întregii vieţi", au adăugat ei.

În prezent, conducătorii de automobile pe benzină fabricate înainte de 2006 (norma Euro 4) şi de vehicule diesel fabricate înainte de 2015 (norma Euro 6) trebuie să plătească 12,5 lire sterline (14,8 euro) pe zi pentru a pătrunde în zona ULEZ. Pentru camioane şi autocare, taxa este de 100 de lire sterline (116 euro) pe zi. Taxiurile sunt exceptate.

În plus, "o taxă de congestionare", o plată urbană de 15 lire sterline pe zi se aplică în zona ultracentrală a Londrei pentru toate vehiculele, pentru a reduce traficul rutier.

Potrivit unui raport din 2019, poluarea aerului s-a aflat la originea a aproximativ 1.000 de spitalizări pe an la Londra între 2014 şi 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.