Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Londra trimite trupe în Tunisia

Tunisia

Ministrul britanic al apararii, Michael Fallon, a afirmat ca Marea Britanie trimite trupe în Tunisia pentru a contribui la oprirea patrunderii de combatanti ai Statului Islamic (SI) dinspre Libia, relateaza marti agentia Reuters.

''O echipa de instructori formata din 20 de militari din Brigada 4-a Infanterie se deplaseaza acum în Tunisia pentru a ajuta autoritatile tunisiene la contracararea actiunilor (combatantilor Statului Islamic) de trecere ilegala a frontierei dinspre Libia'', a declarat Fallon luni în parlament.

Demersul survine ca urmare a preocuparilor tot mai mari ale Occidentului ca Statul Islamic cauta sa foloseasca Libia ca baza de planificare si executare a atacurilor sale. În iunie 2015, 30 de turisti britanici au fost ucisi într-un atac întreprins de un islamist înarmat pe o plaja în apropiere de un hotel de pe litoralul tunisian al Marii Mediteraneene.

Potrivit Reuters, luni seara, fortele de securitate tunisiene au ucis patru militanti islamisti în confruntari în apropiere de granita Tunisiei cu Algeria. Jihadistii au lansat o serie de atacuri asupra unor puncte de control si patrule militare. ''Unitati ale fortelor speciale au ucis patru teroristi în regiunea dintre Sbeitla si Jelma în confruntari'', a indicat Ministerul tunisian de Interne, fara sa ofere mai multe detalii.

''Sunt extrem de îngrijorat în legatura cu extinderea Daesh (Statul Islamic) de-a lungul tarmului libian si, din acest motiv, am acordat asistenta de urgenta pentru formarea unui nou guvern libian'', a precizat Fallon.

Gruparile jihadiste au profitat de haosul politic din Libia pentru a-si extinde prezenta în aceasta tara si combatanti ai Statului Islamic au preluat controlul orasului de coasta Sirta.

Oficiali occidentali au afirmat ca discuta despre lovituri aeriene si operatiuni ale fortelor speciale în Libia împotriva gruparii, ce vrea sa creeze un califat islamic transfrontalier si care a cucerit deja largi zone în Siria si Irak.

Fallon a precizat ca Londra nu intentioneaza acum sa trimita trupe terestre combatante în Libia. ''Înainte de a întreprinde vreo actiune militara în Libia, va trebui sa primim o solicitare din partea noului guvern libian'', a afirmat ministrul britanic.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.