Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Londra va trebui să achite factura pentru un Brexit fără acord, a subliniat Michel Barnier

Brexit

Britanicii vor trebui să plătească factura separării de Uniunea Europeană (UE) în cazul unui Brexit fără acord, a subliniat negociatorul şef al UE într-un interviu publicat miercuri de mai multe publicaţii europene, informează AFP.

"Am spus întotdeauna un lucru simplu: totalitatea angajamentelor Marii Britanii atâta vreme cât ţara este membră a UE vor fi respectate", chiar dacă "va fi mai greu să le facem respectate în cazul unui 'no deal'", a afirmat Barnier în acest interviu acordat cotidianului francez Le Monde, celui polonez Rzeczpospolita şi celui luxemburghez Luxemburger Wort.

Acordul negociat dur între Londra şi Bruxelles şi respins cu o foarte largă majoritate de Parlamentul britanic prevede reglementarea angajamentelor asumate de Marea Britanie în cadrul bugetului plurianual în curs (2014-2020), care acoperă şi perioada de tranziţie prevăzută de acord.

Textul nu oferă cifre în ceea ce priveşte factura, ci o metodă de calcul. Guvernul britanic a avansat o sumă situată între 40 şi 45 de miliarde de euro, cifre neconfirmate de UE.

Michel Barnier aminteşte că "aceste angajamente au o natură juridică din punct de vedere al dreptului internaţional". "Nu-mi imaginez ca britanicii să nu-şi respecte angajamentele internaţionale", adaugă el.

În acest interviu, Barnier reiterează că următorul gest pentru deblocarea adoptării finale a acordului de separare trebuie să vină din partea britanicilor, care "sunt la un moment al adevărului" şi "au nevoie de timp", potrivit lui.

Premierul britanic Theresa May încearcă să găsească o majoritate care să o susţină în noile discuţii cu UE, în timp ce parlamentarii britanici au decis să ia situaţia în mâinile lor, în condiţiile în care data prevăzută pentru Brexit, 29 martie, se apropie.

"Cred că un acord ordonat va fi în mod global conform tratatului care există", a declarat cu toate acestea Michel Barnier, cu referire la un proiect de acord în prezent în curs.

Potrivit lui Barnier, lucrurile pot "să înceapă să se mişte repede" în cazul unui compromis asupra "declaraţiei politice", acest text neconstrângător care va fi ataşat tratatului de separare şi care trasează contururile relaţiei post-Brexit între Londra şi UE.

Divergenţele din sânul clasei politice britanice alimentează temerile cu privire la un Brexit fără acord, iar cei 27 de membri ai UE au accelerat pregătirile în eventualitatea acestui scenariu.

Sute de posturi vamale au fost înfiinţate, în special în ţările din apropierea Marii Britanii, şi vor fi luate măsuri "pentru ca avioanele să poată ateriza", a spus Barnier. "Însă 'no deal' nu poate fi adoptarea de 'minideals', o situaţie de 'business as usual'", a atenţionat negociatorul-şef al UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.