DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Loteria legiferării prin asumări (Analiza)

BankingHub
solutia strategie analiza

PNL și-a stabilit o strategie clară. Va legifera și, implicit, va guverna prin asumări succesive de răspundere. Își va trece astfel toate actele normative pe care le dorește. În termen record, va schimba tot ceea ce este mai important în materie legislativă. Până când PSD se va opinti și a introduce o moțiune de cenzură care va fi și votată. Dar dacă PSD nu se va opinti?

Vezi și: Rareș Bogdan amenință cu DEMISIA din PNL: În acel moment eu ies pe altă ușă

Asumarea de răspundere este o soluție extremă. Conform spiritului Constituției României și a practicii de până acum, este utilizată extrem de rar. Pentru că o asumare de răspundere presupune trecerea unei legi, așa cum a fost ea elaborată de un grup restrâns din Executiv, care nu are nicio legătură cu Parlamentul. Iar Parlamentul, dacă nu introduce nimeni o moțiune de cenzură sau dacă moțiunea de cenzură nu este suficient de puternic susținută, acceptă pur și simplu să fie substituit. Nu mai au loc dezbateri. Nu mai există nici măcar o șansă, cum se întâmplă în cazul ordonanțelor de urgență, ca Parlamentul să dezbată, să modifice sau să anuleze actul normativ. Asumarea de răspundere este un șantaj. „Dacă nu faceți ca mine, îmi iau jucăriile și plec”.

PNL profită din plin de degringolada PSD. Atâta timp cât PSD nu are nici cel mai mic plan dea reveni la guvernare până la alegerile legislative, fie nu va răspunde printr-o moțiune de cenzură, fie, de ochii lumii, va răspunde, dar actul va fi pur formal. Nesusținut așa cum se cuvine în Parlament. În această situație se află astăzi România.

Citește și: SURSE - PNL pregătește o mutare care va provoca CUTREMUR în politică: liberalii trec la saltele

Până la toamnă, PNL beneficiază de conjunctura descrisă mai sus. Ceea ce înseamnă că, până la toamnă, poate schimba din temelii întreaga construcție legislativă a statului. În timp ce Parlamentul simulează că dezbate și adoptă legi, în ritmul pe care și-l poate permite un Parlament, Executivul lucrează la foc continuu, bombardând literalmente societatea cu salve de acte normative. În caz contrar, dacă PSD decide să pună capăt acestui joc, care poate deveni extrem de periculos pentru țară, partidul trebuie să se opintească, să introducă la modul serios o moțiune de cenzură, să negocieze cu celelalte partide, să încheie alianțe, să dea de pământ cu Executivul și să guverneze, într-un an care a devenit excesiv de complicat tocmai prin sistemul în care PNL și-a plantat incărcăturile explozive de-a lungul întregului traseu. E ori-ori.

În fața unui asemenea șantaj, PSD, singurul partid care ar putea să se împotrivească cu succes valului de asumări de răspundere, dacă opune rezistență și preia guvernarea se expune unui eșec de mari proporții atât la alegerile locale, cât și la alegerile parlamentare, iar dacă nu opune rezistență, lasă România în bătaia vântului. La discreția totală a lui Klaus Iohannis. E loterie curată. Într-un asemenea scenariu, dacă românii au un noroc chior, Dumnezeu îi va inspira pe cei care la Guvern produc în serie legi destinate să treacă prin asumarea răspunderii și aceștia nu vor greși. Vor scoate pe bandă rulantă legi bune. Dar dacă Dumnezeu nu îi va inspira de fiecare dată sau doar de câteva ori, România urmează să fie aruncată literalmente în aer.

Vezi și: Țiganii i-au pus gând rău primarul din Târgu-Mureș, Dorin Florea: 'Vrem să îl aducem în fața unui stabor țigănesc'

Aceasta este situația într-un scurt rezumat a statului nostru în 2020. Funcționând în baza principiului minimei rezistențe, PSD acceptă cu cinism una după alta asumările de răspundere produse de PNL, în speranța că, până în toamnă, Klaus Iohannis și liberalii se vor compromite definitiv. Și vor fi bătuți atât de rău la legislative, încât nu se vor mai ridica de la pământ în următorii câțiva ani. În timp ce speranța PNL este fie că PSD va ceda nervos, intrând în spirala anticipatelor, fie va renunța pur și simplu la luptă, iar succesul lor va fi atât de zdrobitor în toamnă, încât „ciuma roșie” va fi măturată din Parlament. Este exact ceea ce a precizat purtătorul de cuvânt PNL, Ionel Dancă, care este în același timp și cancelar al Guvernului.

o analiză de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.