Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LOVITURĂ CRUNTĂ în dosarul Hexi Pharma II - Ce decizie DEFINITIVĂ a luat instanța față de cei judecați

facebook.com
hexipharma

Curtea de Apel București a stabilit, luni, prin decizie definitivă că toate probele procurorilor DNA în dosarul în care au trimis în judecată foști administratori ai companiei de dezinfectanți Hexi Pharma, sunt valide iar judecata în proces poate începe la Tribunalul București.

Mai precis Curtea a respins contestațiile celor judecați împotriva închieierii judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul București, care stabilea de asemenea începerea administrării probelor în acest dosar.

„Înch.303/CO-CP/1.În baza art.29 alin.5 din Legea nr.47/1992 respinge cererea formulată de inculpatul Panaitescu Miron-Victor privind sesizarea Curţii Constituţionale în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.344 alin.2 şi art.347 alin.1 Cod procedură penală şi art.29 alin.1 din Legea nr.656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării terorismului. Cu drept de recurs în termen de 48 de ore de la pronunţare.

2. În baza art.347 Cod procedură penală respinge ca nefondate contestaţiile formulate de inculpaţii Erdei Attila şi S.C. Hexi Pharma Co S.R.L. împotriva încheierii din data de 03.05.2019, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 40910/3/2018/a1. Respinge ca inadmisibilă contestaţia formulată de Condrea David, reprezentat de Ochinciuc Uliana, împotriva încheierii din data de 03.05.2019, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 40910/3/2018/a1.

Ia act de retragerea contestaţiei formulate de inculpatul Panaitescu Miron-Victor împotriva încheierii din data de 03.05.2019, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 40910/3/2018/a1. În baza art.275 alin.2, 4 Cod procedură penală obligă pe contestatorul Condrea David, prin reprezentant legal, la plata sumei de 200 lei, iar pe contestatorii-inculpaţi Panaitescu Miron-Victor, Erdei Attila şi S.C. Hexi Pharma Co S.R.L. la plata sumei de 500 lei, fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat.

În baza art. 275 alin. 6 Cod procedură penală cheltuielile constând în onorariul avocaţilor din oficiu ai inculpaţilor Panaitescu Miron-Victor şi Erdei Attila, în cuantum a câte 313 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 18 noiembrie 2019”, a stabilit, definitiv, Curtea.

În acest dosar procurorii DNA au trimis în judecată, în decembrie 2018, societatea de dezinfecțanți Hexi Pharma, pentru evaziune fiscală în formă continuată și pe doi administratori ai acesteia, Miron Victor Panaitescu și Attila Erdei. Ultimii doi sunt judecați pentru complicitate la evaziunea fiscală a societății.

În actul de inculpare transmis Tribunalului București anchetatorii DNA notau că în perioada 2012 – 2016, societatea Hexi Pharma a evidențiat în actele contabile operațiuni fictive de achiziții de servicii și cheltuieli fictive care nu au avut la bază operațiuni reale în scopul diminuării impozitului pe profit datorat bugetului de stat și respectiv a deducerii în mod nelegal a TVA-ului de plată (prin interpunerea în relația comercială cu furnizorii reali a unor firme prin care s-a majorat în mod nejustificat prețul bunurilor achiziționate).

În același context, arată DNA, în vara anului 2012, Erdei a emis către firmă 6 facturi fiscale fictive care atestau prestarea unor servicii în valoare totală de 238.390 lei, plus TVA aferentă în sumă de 57.214 lei.

Prin aceste demersuri societatea a prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 916.739 lei, din care 366.694,4 lei reprezintă impozit pe profit și 550.044,6 lei reprezintă taxă pe valoare adăugată dedusă în mod nelegal.

În perioada iulie 2013 – decembrie 2015, mai arată DNA, Miron Victor Panaitescu l-a ajutat pe administratorul S.C. Hexi Pharma CO S.R.L. (în prezent decedat) să disimuleze originea ilicită a sumelor de 2.275.672,19 euro și 9.875.717,45 lei, obținute de acesta din urmă ca urmare a săvârșirii infracțiunii de delapidare.

În acest sens, între societățile administrate de inculpatul Panaitescu Miron Victor și două firme din Cipru controlate de administratorul S.C. Hexi Pharma CO S.R.L, au fost încheiate mai multe contracte fictive de prestări servicii. Ulterior, o parte din aceste sume de bani au fost retrase direct de la ATM-uri, iar restul au fost transferate în conturile unor societăți de unde au fost la fel retrase în numerar, de administratorul S.C. Hexi Pharma CO S.R.L.

Agenția Națională de Administrare Fiscală a declarat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 9.553.392 lei, reprezentând prejudicial cauzat bugetului de stat în maniera de mai sus.

În cauză, s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii, prin instituirea sechestrului, asupra mai multor bunuri imobile și mobile ce aparțin SC Hexi Pharma co SRL și altor persoane fizice și juridice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.