Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură dată de DIICOT: Flagrant la o rețea de contrabandă cu chihlimbar. Peste 5 tone de pietre semiprețioase au ajuns în România

diicot

Peste 650 de kilograme de pietre semiprețioase de contrabandă au fost indisponibilizate de polițiștii Direcţiei de Combatere a Criminalității Organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, în urma unei acțiuni de prindere în flagrant delict și a 4 percheziții. Trei persoane, membre ale unei grupări specializate în contrabandă cu chihlimbar, au fost arestate preventiv.

Polițiștii Serviciului de Combatere a Macrocriminalității Economico-Financiare din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, efectuează cercetări într-un dosar penal.

Din cercetări a reieșit că, pe teritoriul României, s-a constituit un grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă.

Acest grup ar fi introdus ilegal pe teritoriul țării, din Republica Ucraina, importante cantități de pietre semiprețioase (chihlimbar).

Ulterior, marfa ar fi fost scoasă din țară, în vederea valorificării, prin intermediul a diferite firme de curierat, către diferiți destinatari din Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Lituania, sub forma unor colete poștale, cu greutăți variabile, cuprinse între 25 și 30 de kilograme, declarându-se, în mod nereal, că acestea ar conține diferite bunuri.

Astfel, în perioada februarie - noiembrie 2021, prin intermediul firmelor de curierat, ar fi fost expediate aproximativ 5.150 de kilograme de chihlimbar provenit din contrabandă.

La data de 11 noiembrie 2021, au fost organizate şi desfăşurate, sub coordonarea Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, o serie de activităţi procedurale, având ca scop identificarea persoanelor implicate în activităţile ilicite, a mijloacelor de probă şi a bunurilor dobândite ca urmare a săvârşirii infracţiunilor, pentru a fi trase la răspundere toate persoanele implicate în această activitate infracţională.

Astfel, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Macrocriminalității Economico-Financiare și ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor au prins, în flagrant delict, un membru al grupării, având asupra sa 75 de kilograme de chihlimbar brut, provenit din contrabandă.

În continuare, au fost puse în executare 4 percheziții domiciliare, în județele Ilfov și Suceava, la domiciliile unor persoane fizice implicate în activitatea infracțională. Au fost descoperite 584 de kilograme de pietre semiprețioase.

De asemenea, au fost puse în executare mandate de aducere emise pe numele a 3 persoane bănuite, față de care, ulterior, a fost luată măsura reținerii, și, apoi, măsura arestului preventiv, pentru 30 de zile.

De asemenea, a fost aplicată măsura sechestrului asigurător asupra a 2.000 de euro și 600 de lei, fiind ridicate totodată, în vederea continuării cercetărilor, mai multe înscrisuri, telefoane mobile și un laptop.

Acțiunile au fost desfășurate cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, D.I.I.C.O.T. – Serviciul Tehnic, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – Brigada Specială de Intervenție „Vlad Țepeș” și al Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.