Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură de culise dată de americani lui 'Bibi' Netanyahu: SUA nu cred obiectivele militare anunțate de Israel

Time of Israel
IDF armata israeliana

Lovitură de culise dată de americani lui 'Bibi' Netanyahu: SUA nu cred obiectivele militare anunțate de Israel

Oficialii americani indică faptul că Israelul încă nu e hotărât dacă dorește să lanseze o ofensivă terestră majoră sau să efectueze o combinație de lovituri chirurgicale și raiduri țintite împotriva teroriștilor Hamas.

Administrația Biden este îngrijorată de faptul că Israelului nu are obiective militare realizabile pentru operațiunile sale din Gaza, ceea ce îi face pe oficialii americani să creadă că IDF nu este încă pregătită pentru o incursiune la sol.

Oficialii americani au ținut întâlniri-maraton și apeluri telefonice cu omologii lor israelieni pentru a discuta despre operațiunea la sol, pe care mulți credeau că IDF ar fi lansat-o până luni - la 17 zile după masacrul Hamas din 7 octombrie, în care peste 1.400 de oameni au fost măcelăriți în Israel și aproximativ. 220 au fost luați ostatici în Gaza. Între timp, IDF a menținut un bombardament aerian aproape constant despre care spune că vizează teroriștii și infrastructura Hamas, care a făcut mii de morți.

Secretarul Apărării Lloyd Austin a susținut apeluri telefonice aproape zilnice cu omologul său israelian, Yoav Gallant, în timpul cărora primul a îndemnat importanța de a analiza cu atenție modul în care trupele IDF conduc incursiunea în Gaza, unde teroriștii vor opera din tuneluri și zone dens populate, a dezvăluit luni The New York Times, citând oficiali americani citați pe surse.

Într-un interviu de duminică pentru „This Week” de la ABC, Austin a spus că invazia terestră pe care Israelul intenționează să o lanseze ar putea dura mai mult decât timpul necesar SUA pentru a îndepărta Statul Islamic de la putere la Mosul, Irak, când era el șeful Comandamentului Central al Armatei SUA. „Lupta urbană este extrem de dificilă. Merge într-un ritm lent”, a spus el. „Acest lucru poate fi puțin mai dificil din cauza rețelei subterane de tuneluri pe care Hamas a construit-o de-a lungul timpului și a faptului că au avut la dispoziție mult timp pentru a se pregăti pentru o luptă”.

Oficiali americani au declarat luni pentru The Times că Israelul trebuie să decidă dacă dorește să elimine teroriștii Hamas printr-o combinație de lovituri chirurgicale și raiduri țintite ale forțelor speciale, așa cum au făcut SUA cu soldații irakieni și kurzi la Mosul în 2017, sau să lanseze într-o mai mare măsură o invazie terestră pe scară largă, așa cum au făcut trupele americane cu forțele irakiene și britanice în Fallujah în 2004.

Un oficial israelian a declarat duminică pentru The Times of Israel că miniștrii cabinetului au indicat în mod repetat Fallujah ca un exemplu al tipului de operațiune pe care doresc să vadă lansarea IDF în Gaza.

Ambele strategii vor duce la pierderi mari, deși modelul Fallujah ar fi mult mai sângeros atât pentru soldați, cât și pentru civili, au declarat oficialii americani pentru The Times, adăugând că mulți din Pentagon preferă, în consecință, planul Mosul. Dar chiar și în acea bătălie, 9.000 până la 11.000 de civili au fost uciși, potrivit Associated Press.

Oficialii americani au declarat pentru The Times că au renunțat la conversațiile lor cu omologii israelieni, simțind că nu au văzut încă un plan de acțiune realizabil pentru îndeplinirea obiectivului declarat al prim-ministrului Benjamin Netanyahu de eradicare a Hamas, relatează Times of Israel.

Relatarea a venit la două zile după ce un înalt oficial diplomatic a declarat pentru The Times of Israel că SUA și mai multe țări europene făceau presiuni asupra Israelului să înceteze lansarea unei incursiuni terestre pentru a acorda mai mult timp pentru a negocia eliberarea celor peste 220 de ostatici din Gaza. Patru au fost eliberați până acum în urma eforturilor Qatarului și Egiptului.

The New York Times a relatat duminică că administrația Biden dorește, de asemenea, timp pentru a crește pregătirea pentru orice potențiale atacuri asupra țintelor americane din regiune din partea grupurilor din Iran, despre care consideră că ar putea crește pe măsură ce războiul continuă.

Michael Herzog, ambasadorul Israelului în SUA, a declarat pentru CNN: „Nu există nicio presiune. Ei ne dau sfaturi, dar nu ne spun ce să facem, ce să nu facem.”

Oficialii administrației Biden au făcut afirmații similare și în mod public.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat luni reporterilor că mai mulți ofițeri superiori ai armatei americane care au experiență în „tipurile de operațiuni pe care Israelul le desfășoară și pe care le poate conduce în viitor” au fost trimiși pentru a consilia IDF.

General trimis de americani

„Am cerut mai multor oficiali cu experiență relevantă pur și simplu să-i ajute pe oficialii israelieni să se gândească la întrebările dificile care urmează și să-și exploreze opțiunile. IDF va lua, ca întotdeauna, propriile decizii”, a adăugat un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Printre consilieri se numără locotenentul general James Glynn, un general de trei stele marine care a fost implicat în operațiunile din timpul luptei SUA împotriva Statului Islamic din Irak, a raportat Axios.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat duminică că Israelul ar trebui să elaboreze deja o strategie pentru cine va conduce Gaza dacă IDF își finalizează misiunea declarată de a răsturna Hamas.

Americanii vor un plan clar

Părea a fi prima dată când Washingtonul îndeamnă public Israelul să se gândească la strategia sa mai largă, după ce oficialii care au vorbit mai devreme în mod anonim au spus că Biden și oficialii administrației l-au presat în mod privat pe Netanyahu și asistenții săi să vină cu una, pentru a evita să facă același lucru. greșelile pe care SUA le-au făcut după atacurile din 11 septembrie 2001, care au dus la blocarea lor în războaiele din Orientul Mijlociu timp de peste un deceniu.

Oficialii israelieni au spus public că în prezent se concentrează pe eradicarea Hamas și nu se gândesc la ce ar putea urma după.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.