Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură de 'palat' la Casa Albă? Se încearcă ceva unic în istoria SUA: Joe Biden ar putea să fie istorie

YouTube
Joe Biden

Republicani din Congres au făcut un prim pas prudent joi spre deschiderea unei potenţiale anchete pentru destituirea preşedintelui Joe Biden, solicitată de câţiva simpatizanţi ai lui Donald Trump, relatează France Presse, informează Agerpres.

Ei îl acuză pe liderul democrat că ar fi responsabil de o "invazie" la frontiera între SUA şi Mexic prin politica sa privind migraţia.

Cum poate să fie destituit Biden?

Constituţia americană prevede că Congresul îl poate destitui pe preşedinte în caz de "trădare, corupţie sau alte crime şi delicte majore".

Preşedintele Biden "a pus în pericol securitatea SUA şi sănătatea poporului american", argumentează aleasa Lauren Boebert în articolele de punere sub acuzare pe care le susţine. Republicana din Colorado estimează că locatarul Casei Albe merită să fie demis din această cauză.

O procedură de destituire formală rămâne totuşi foarte ipotetică în prezent, în absenţa unui sprijin politic, arată sursa citată. Restul opoziţiei republicane refuză în acest stadiu să se aventureze pe acest teren, din teama de a transforma procedura într-un exerciţiu de partizanat pur.

Ce au făcut concret?

În loc să se pronunţe direct asupra unei proceduri de destituire, republicanii din Camera Reprezentanţilor au ales joi să treacă mai întâi propunerea printr-un vot în comisie, frânând iniţiativa adepţilor lui Donald Trump.

Democraţii s-au împotrivit în bloc acestei anchete pentru destituire.

Context

Niciodată un preşedinte nu a fost destituit în istoria SUA. Trei dintre ei au fost puşi sub acuzare: Andrew Johnson în 1868, Bill Clinton în 1998 şi Donald Trump în 2019 şi în 2021. Dar toţi au fost achitaţi în final.

Richard Nixon au preferat să demisioneze în 1974 pentru a evita o destituire sigură de către Congres din cauza scandalului Watergate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.