Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură de teatru! Curtea Supremă din Michigan, stat esențial în 2024, decizie favorabilă pentru Donald Trump / Ce urmează

Brendan Smialowski | AFP | Getty Images
donald trump

Curtea Supremă din statul Michigan a respins o încercare de a-l elimina pe fostul preşedinte Donald Trump de pe buletinul de vot pentru alegerile primare din 2024 ale Partidului Republican în acest stat, relatează CNN şi Reuters, conform news.ro.

Mai precis, instanţa supremă din Michigan a refuzat să audieze un caz prin care se urmărea descalificarea lui Trump de pe buletinul de vot pentru alegerile primare din acest stat în vederea desemnării candidatului Partidului Republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024.

Curtea Supremă din Michigan a declarat că nu va audia un apel din partea a patru alegători din acest stat, care urmăreau să îl excludă pe fostul preşedinte de la alegerile primare republicane din 27 februarie, din cauza rolului său în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Congresului SUA. Reclamanţii argumentau că în Constituţia SUA se prevede că o persoană care participă la o revoltă împotriva statului nu are voie să candideze.

Decizia Curţii Supreme din Michigan de respingere a acestui demers, care era de aşteptat, reprezintă o victorie pentru fostul preşedinte, deşi există noi eforturi care au drept scop blocarea candidaturii sale.

Pe de altă parte, decizia de miercuri a Curţii Supreme din Michigan vine în contradicţie cu hotărârea recentă a Curţii Supreme din Colorado, care l-a eliminat pe Trump de pe buletinul de vot pentru alegerile primare din cauza rolului său în revolta din 6 ianuarie de la Capitoliu. Această decizie a fost suspendată în aşteptarea unui recurs.

Alegătorii care s-au adresat Curţii Supreme din Michigan au argumentat că Trump, favorit pentru nominalizarea republicană la alegerile din 2024, nu ar putea ocupa funcţia de preşedinte, în conformitate cu o prevedere din Constituţia SUA care interzice persoanelor să ocupe funcţii, dacă s-au implicat în "insurecţie sau rebeliune" după ce au depus un jurământ faţă de Statele Unite. Prevederea este cunoscută sub numele de Secţiunea 3 a celui de-al 14-lea amendament.

Spre deosebire de Colorado, Curtea Supremă din Michigan nu a decis pe fond dacă Trump s-a implicat în insurecţie. Judecătorii au confirmat hotărârile instanţelor inferioare care au concluzionat că nu instanţele ar trebui să decidă în această chestiune. Instanţele din Michigan au respins cazul în întregime din motive procedurale. Ele nu au ajuns niciodată la etapa în care să se întrebe şi să decidă dacă la 6 ianuarie a fost vorba despre o insurecţie şi dacă Trump s-a implicat în ea.

"Nu suntem convinşi că dubiile prezentate ar trebui să fie examinate de această Curte", au argumentat judecătorii Curţii Supreme din Michigan respingerea acestui apel.

Într-o postare pe site-ul său Truth Social, Trump a declarat că instanţa "a respins cu fermitate şi pe bună dreptate" ceea ce el a numit o "încercare disperată a democraţilor" de a-l scoate de pe buletinul de vot în Michigan.

Michigan este considerat unul dintre statele-cheie, care pot decide rezultatul alegerilor generale din noiembrie 2024.

Curtea Supremă din Minnesota a ajuns la o concluzie similară luna trecută, constatând că un caz de "interdicţie pe motiv de insurecţie" care îl implică pe Trump ar trebui să fie respins dacă este vorba despre alegerile primare republicane, dar contestatarii ar putea încerca din nou un astfel de demers, în cazul în care Trump va câştiga nominalizarea republicană şi va fi candidatul partidului la alegerile prezidenţiale din 2024.

Odată cu aceste decizii duale, din Michigan şi Colorado, atenţia se îndreaptă spre Curtea Supremă a SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.