Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mișcare NEAȘTEPTATĂ după scandalul 'Ibizagate' care a zguduit Austria: Sebastian Kurz își pregătește întoarcerea

Inquam Photos / George Calin
kurz

Sebastian Kurz, care a plecat marţi din postul de cancelar, după adoptarea luni a unei moţiuni de cenzură cu privire la scandalul de corupţie ”Ibizagate”, îşi pregăteşte întoarcerea, relatează Reuters, conform news.ro.

Preşedintele Alexander Van der Bellen i-a eliberat în mod oficial din funcţii pe membrii Guvernului marţi, însă i-a invitat - cu excepţia lui Kurz - să continue să-şi exercite funcţiile timp de încă câteva zile, până la formarea unui nou Executiv, însărcinat să expedieze afacerile curente până la alegerile legislative, prevăzute în septembrie.

Interimatul la cancelarie urmează să fie asigurat de către vicecancelarul Hartwig Löger, ministru al Finanţelor, care a reprezentat Austria la summitul european de marţi.

Ambasadorul României în Danemarca, după dezastrul din Diaspora: 'Nimeni nu a știut că aplicația folosită în procesul electorală urma să fie dezactivată'

Adoptarea moţiunii de cenzură nu reprezintă neapărat o veste proastă pentru Sebastian Kurz, întrucât partidul său, ÖVP (conservatori), a obţinut o victorie importantă în alegerile europene de duminică.

”Sunt tot aici”, a dat asigurări Kurz luni, după vot. ”Parlamentul a ales azi (luni), dar până la urmă alegătorii sunt cei care vor decise, în septembrie”, adăuga el.

Moţiunea a fost adoptată de Partidul Social Democrat din Austria (SPÖ) şi de Partidul Libertăţii din Austria (FPÖ, extremă dreapta), care a făcut parte din coaliţia de guvernământ până înainte de Ibizagate.

Extrema dreaptă îl consideră pe Kurz vinovat, în parte, de scandalul care a antrenat demisia liderului extremei drepte austriece Heinz-Christian Strache.

Strache a demisionat miercuri din funcţii, după difuzarea unei înregistrări video în care propune licitaţii publice unei femei care se prezintă drept nepoata unui oligarh rus, în schimbul unei susţineri politice şi financiare, într-o vilă, la Ibiza.

Preşedintele Alexander Van der Bellen speră să numească până la sfârşitul acestei săptămâni un cancelar interimar până la alegerile legislative din septembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.