Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură de teatru! 'Fugarul' Sorin Oprescu a câștigat procesul pentru pensia specială: suma uriașă primită de la stat

captura Observator
Sorin Oprescu

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu primește, lunar, mii de euro de la statul român. Fostul edil a câștigat procesul pentru pensia specială, informează Realitatea Plus. Acesta a fugit în Grecia, după ce a fost condamnat la închisoare pentru fapte de corupție.

Deși n-a mai venit în România, după ce a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru fapte de corupție, Sorin Oprescu va beneficia din nou de o pensie mărită, de fost senator.

Decizia instanței vine după ce 95 de foști aleși au dat în judecată Senatul și Camera Deputaților, solicitând repunerea în plată prevăzută de alege, începând cu data de 1 iulie 2023.

Înainte de decizia instanței, fostul edil avea o pensie de 3.000 de euro pe lună. Această sumă va crește cu cel puțin 500 de euro, după victoria în instanță.

Sorin Oprescu nu a apucat să-și încheie al doilea mandat de senator

Sorin Oprescu a fost senator între anii 2000 și 2008, însă nu a apucat să-și încheie al doilea mandat, pentru că a câștigat alegerile pentru primăria Capitalei. El a făcut parte din grupul parlamentar PSD până în aprilie 2008, când a devenit independent.

Indemnizația pentru limită de vârstă a parlamentarilor a fost introdusă în anul 2006, motivația fiind aceea că aleșii nu au salariu ci sunt remunerați cu o indemnizație, deci veniturile lor nu pot fi calculate în funcție de contributivitate.

Fostul primar a fugit în Grecia pentru a nu face închisoare

În mai 2022, Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la 10 ani și opt luni de închisoare cu executare, pentru mai multe fapte de corupție, comise pe vremea când era primar. El a fost acuzat, printre altele, că a constituit un grup infracțional organizat, care s-a ocupat cu darea și luarea de mită și s-a folosit în scopuri proprii de diverse sume provenite din bugetul municipiului București.

În 2015, Sorin Oprescu a fost arestat preventiv, după ce a fost prins în timp ce primea 25.000 de euro de la Bogdan Popa, fost șef al Administrației Cimitrelor.

După condamnare, Sorin Oprescu nu a mai fost găsit la domiciliu, iar câteva zile mai târziu, fostul edil a fost reținut în Grecia. Pe 31 mai 2023, Sorin Oprescu a fost eliberat pe cauțiune de o instanță din Atena, după care autoritățile elene au respins cererea de extrădare formulată de România pe numele acestuia.

În timpul audierilor, el le-a mărturisit judecătorilor că are o pensie de aproximativ 15.000 de lei, echivalentul a 3.000 de euro, după o carieră de medic chirurg și profesor universitar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.