Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură de teatru: Guvernul încearcă să evite votul din Parlament? Prelungirea stării de alertă, doar pentru informare/ DOCUMENT

doc

Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile pe teritoriul României a fost transmisă, marţi, Parlamentului. În loc să fie trimisă în vedere aprobării, în documentul ajuns la Parlament se menţionează "spre informare". Potrivit unor surse politice, Guvernul ar încerca să evite votul în Parlament, prevalându-se de faptul că Legea 55/2020 nu prevede expressis verbis că prelungirea stării de alertă se aprobă de către Parlament.

Potrivit articolului 4, alin. (1) din Legea 55/2020, "Starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului afacerilor interne, și nu poate depăși 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului afacerilor interne."

Alineatul (3) se referă la încuviinţarea parlamentului: "Când starea de alertă se instituie pe cel puțin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de pe teritoriul țării, măsura se supune încuviințării Parlamentului. Parlamentul se pronunță în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviințare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviințare, starea de alertă încetează de îndată."

Deşi legea 55/2020 nu prevede în mod expres încuviinţarea prelungirii, modelul legii a fost OUG 1/1999 privind starea de urgenţă, unde se prevede că Parlamentul încuviinţează şi prelungirile. Aplicând principiul simetriei, orice modificare sau prelungire a stării de alertă ar trebui să îmbrace aceeaşi formă ca instituirea stării.

În plus, alineatul (4) al aceluiaşi articol prevede că "Parlamentul poate încuviința măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări", fără să facă distincţie între instituire şi prelungire. Mai mult, starea de alertă fiind instituită pentru 30 de zile, Guvernul nu se poate prevala de precedenta decizie de încuviinţare a Parlamentului, prelungirea având practic semnificaţia unei noi instituiri.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.