Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură de teatru în dosarul 'Gala Bute'. Ce au decis judecătorii

gala bute

Decizie neaşteptată a judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul Gala Bute. După ce patru dintre cei inculpaţi şi-au recunoscut faptele şi au cerut procedura simplificată (ceea ce presupune şi pedepse mai mici), magistraţii au respins cererea şi au decis ca procesul să decurgă normal în continuare.

Vezi şi: Patru inculpaţi din 'Gala Bute' au recunoscut TOT

Cei patru inculpaţi care şi-au recunosct faptele sunt Ștefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului), Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naționale de Investiții, Dşi ragoș Marius Botoroagă, administratorul unei societăți comerciale. Aceştia au dat declaraţii prin care au recunoscut şpăgile şi au oferit detalii despre banii primiţi de Elena Udrea.

Decizia judecătorilor ar putea avea la bază o convingere a acestora că inculpaţii nu au fost sinceri sau nu au spus tot ce ştiau când şi-au recunoscut faptele. Contextul astfel generat nu este doar unul nefavorabil celor patru inculpaţi, ci şi unul care ar putea fi în avantajul Elenei Udrea.

MINUTA:

Respinge cererile formulate de inculpaţii Lungu Ştefan, Nastasia Gheorghe, Topoliceanu Ana Maria şi Botoroagă Dragoş Marius privind judecarea cauzei în procedură simplificată. Respinge cererea formulată de Societatea Naţională a Apelor Minerale de introducere în cauză a Federaţiei Române de Box, în calitate de parte responsabilă civilmente. Admite cererile formulate de reprezentantul Ministerului Public – D.N.A. şi de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi dispune introducerea în cauză, în calitate de parte responsabilă civilmente, a SC Europlus Computers SRL, actualmente SC EURO BOX PROMOTION SRL. Admite cererea formulată de reprezentantul Ministerului Public – D.N.A. şi dispune emiterea unei adrese către Autoritatea Naţională pentru Turism în vederea clarificării aspectelor legate de constituirea de parte civilă. Respinge, ca inadmisibilă, cererea de intervenţie formulată de numitul Gene Greb Bejan. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 21 octombrie 2015.

Vezi şi: Detalii din sala de judecată: Un fost om de încredere o înfundă pe Udrea

Detaliile dosarului Gala Bute:

Elena Udrea este acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene, în timp ce Tudor Breazu și Rudel Obreja, aflați tot în arest, sunt acuzați de complicitate la luare de mită, evaziune fiscală, complicitate la luare de mită și spălare de bani.

În același dosar, Gheorghe Nastasia a fost trimis în judecată pentru luare de mită, Ștefan Lungu — pentru complicitate la dare de mită, Ana Maria Topoliceanu este acuzată de luare de mită, Dragoș Marius Botoroagă — de dare de mită, iar Ion Ariton este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.

Potrivit unui comunicat remis de DNA, în rechizitoriul întocmit de procurori se arată că Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, și anume, Lungu, Topoliceanu, Nastasia și Breazu, au primit, cu știința sa, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de ministerul pe care inculpata îl conducea.

Anchetatorii spun că sumele obținute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri și servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (organizația București a unui partid — PDL—n.r. — și inculpatul Obreja Rudel).

Fostul ministru al Dezvoltării mai este acuzat că a determinat alți funcționari din minister să își încalce atribuțiile, cu prilejul achiziției de servicii de publicitate la 'Gala Bute', prejudiciind bugetul instituției și creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.

'Inculpatul Ariton Ion, în calitate de ministru al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, s-a alăturat demersului prin care se urmărea crearea unui folos necuvenit inculpatului Obreja Rudel cu prilejul organizării galei de box menționate și a determinat reprezentanții mai multor companii din subordinea ministerului să realizeze sponsorizări într-o modalitate interzisă de lege. Pentru a diminua cuantumul taxelor datorate la bugetul de stat pentru veniturile obținute în modalitățile descrise anterior, inculpatul Obreja Rudel a înregistrat în contabilitatea societății pe care o administra cheltuieli fictive', se arată în comunicatul citat.

Conform DNA, în cursul anului 2010, ministrul Elena Udrea a primit în mod indirect, pentru sine și pentru altul, prin intermediul lui Ștefan Lungu, foloase materiale de la Adrian Gardean și Miron Gardean, pentru a asigura finanțarea la timp a unor contracte de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA cu mai multe unități administrativ-teritoriale în cadrul programului 'Schi pentru România'.

De asemenea, în perioada 2010-2011, Udrea, împreună cu Ana-Maria Topoliceanu, a primit aproximativ 300.000 lei de la Dragoș Marius Botoroagă, administratorul SC Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menționată în baza contractelor încheiate cu Compania Națională de Investiții.

În cursul anului 2011, Elena Udrea a cerut și a primit de la inculpatul Adrian Gardean, direct și indirect, foloase materiale în valoare de 10% din plățile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA și SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanției că finanțările vor fi aprobate la timp.

La data de 24.06.2011 s-a încheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fără publicarea unui anunț de participare, între Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și SC Europlus Computers SRL, având ca obiect prestarea serviciilor de promovare a României la evenimentele desfășurate cu ocazia organizării Galei Internaționale de Box profesionist de către Federația Română de Box, arată DNA.

În baza acestui contract, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei.

'Fondurile publice au fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanțarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului constituie în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului. (...) Mai mult, contractul a fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziție publică și au fost achiziționate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanțare europeană. Aceste împrejurări atrag refuzul de decontare a sumelor de către autoritatea de management a fondurilor europene, astfel încât (...) sumele care ar fi trebuit rambursate din fonduri europene au fost suportate integral de către bugetul de stat', se arată în rechizitoriu.

Anchetatorii arată că cea mai importantă contribuție la săvârșirea acestor fapte și la producerea rezultatului aparține Elenei Udrea, care a luat decizia organizării galei în urma unor discuții informale cu Rudel Obreja, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finanțării evenimentului, a cerut în mod repetat funcționarilor din subordine să se întâlnească cu Rudel Obreja pentru a identifica soluții pentru încheierea contractului și a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma să fie alocat de MDRT în afara cadrului reglementat de procedura achizițiilor publice.

Astfel, faptele i-au produs un folos necuvenit lui Obreja, care a beneficiat de fonduri publice pentru organizarea unui eveniment comercial ale cărui venituri i-au revenit în mod exclusiv.

În rechizitoriul DNA se precizează că Ion Ariton i-a determinat, în cursul lui 2011, pe reprezentanții a 10 companii de stat aflate în subordinea sa să sponsorizeze organizarea galei internaționale de box profesionist în care a evoluat sportivul Lucian Bute.

În condițiile în care evenimentul era organizat de societatea comercială cu capital privat SC Europlus Computers SRL, care a fost și beneficiarul real al sumelor, sponsorizarea galei de box era interzisă de lege.

În acest context, suma totală de 1.742.830 lei care a făcut obiectul sponsorizărilor constituie prejudiciu pentru companiile respective.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.