Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LOVITURĂ de teatru în dosarul Microsoft 3: Probe importante excluse de ÎCCJ din dosar

breaking news stiripesurse.ro

Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat nulitatea unor ordonanțe prin care s-au preluat probe din alte dosare în rechizitoriul prin care au fost trimiși în judecată fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu, fostul jucător de tenis Dinu Pescariu, omul de afaceri Claudiu Florică și Călin Tatomir, fost director general al Microsoft România SRL.

În termen de 5 zile, DNA trebuie să comunice dacă vrea să i se restituie dosarul, pentru refacerea rechizitoriului, sau dorește ca procesul să meargă mai departe fără probele anulate de instanță. Decizia poate fi contestată.

Probele excluse de la dosar sunt din celelalte dosare denumite generic „Microsoft”.

Vezi și: REVOLUȚIONAR! Principala cauză a AUTISMULUI, descoperită de cercetători. Ce rol joacă organismul mamei

MINUTA:

2607/1/2017/a1 - I. Constată competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, legalitatea sesizării instanţei şi legalitatea efectuării actelor de către organele de urmărire penală în cauza privind pe inculpaţii Sandu Gabriel, Tatomir Călin, Florică Claudiu Ionuţ şi Pescariu Dinu Mihail trimişi în judecată prin rechizitoriul nr. 766/P/2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie. II. Respinge cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Sandu Gabriel şi Tatomir Călin. III. Admite, în parte, cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Florică Claudiu Ionuţ şi Pescariu Dinu Mihail. Constată nulitatea ordonanţelor nr.766/P/2016 din data de 30.03.2017 şi din data de 20.09.2017 emise de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie sub aspectul preluării ca şi probă în prezenta cauză a unor înscrisuri, în copie conformă cu originalul, din dosarul penal nr.187/P/2013 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi din dosarul nr.1191/1/2015 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală. Exclude din mijloacele de probă înscrisurile constând în declaraţiile din dosarul penal nr.187/P/2013 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi din dosarul nr.1191/1/2015 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, declaraţii menţionate în cele două ordonanţe ale procurorului. Încheierea motivată se comunică Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie–Direcţia Naţională Anticorupţie cu solicitarea ca, în 5 zile de la comunicare, să precizeze dacă se menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau se solicită restituirea cauzei. Stabileşte termen la data de 27.02.2018 pentru când se citează inculpaţii, partea responsabilă civilmente şi partea civilă. Se încunoştinţează procurorul şi avocaţii aleşi ai inculpaţilor prin notă telefonică sau fax cu privire la termenul acordat. IV. Cu drept de contestaţie odată cu încheierea pronunţată conf. art.346 C.pr.pen.

Vezi și: Începe ziua corect: Patru rețete pentru un mic dejun delicios

În luna septembrie 2017, procurorii Direcției Naționale Anticorupție — Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a lui Gabriel Sandu, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate, la data faptei ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, a lui Claudiu Ionuț Florică, la data faptelor reprezentant al D.Con-Net AG, și a lui Dinu Mihail Pescariu, la data faptelor reprezentant al D.Con-Net AG, pentru instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și spălare a banilor, dar și a lui Călin Tatomir, la data faptelor director general Microsoft România SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și spălare a banilor.

Conform rechizitoriului întocmit de anchetatori, în condițiile în care în luna aprilie 2009 expira contractul comercial privind închirierea de licențe Microsoft numărul 0115RO/15.04.2004, Gabriel Sandu, cu încălcarea dispozițiilor legale și la instigarea lui Claudiu Florică și a lui Dinu Pescariu, ar fi depus diligențele necesare pentru încheierea unui nou contract.

Acest lucru, spun anchetatorii, nu se putea realiza decât prin organizarea unei licitații publice în condițiile OUG 34/2006.

"În acest context, inculpații Dinu Mihail Pescariu și Claudiu Ionuț Florică, în calitate de reprezentanți în fapt/drept ai societății D.Con.Net AG, pentru a fi favorizați în câștigarea licitației publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu ministrul de la acea vreme, Gabriel Sandu, căruia i-au și plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro (pentru aceste fapte, prin Sentința nr. 258/24.03.2016 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția Penală, în dosarul nr. 1191/1/2015, au fost condamnați Dorin Cocoș și Gabriel Sandu pentru trafic de influență)", se precizează în comunicat.

DNA arată că, în urma înțelegerii avute de Pescariu și Florică cu ministrul Sandu, acesta din urmă a aprobat documentația de atribuire aferentă procedurii de licitație deschisă inițiată pentru "Achiziționarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opțiune de cumpărare".

"Documentația care a stat la baza licitației (referat de necesitate și caiet de sarcini) conținea condiții restrictive nejustificate de participare la licitația organizată de către MCSI, fiind favorizată în acest mod D.Con-Net AG, în calitate de lider al unei asocieri din care făcea parte și firma Dim Soft SRL. De asemenea, prin răspunsurile la solicitările de clarificări formulate în cadrul procedurii de licitație, Gabriel Sandu ar fi menținut condițiile restrictive prin care să fie favorizată D.Con-Net AG.", susțin anchetatorii.

Astfel, notează DNA, s-ar fi impus condiții conform cărora la licitație puteau participa doar firme care avuseseră încheiate contracte de un anumit tip și peste o anumită valoare și care să fi fost executate în România, în ultimii trei ani. Condițiile respective erau îndeplinite de o singură societate din lume, respectiv Dim Soft SRL, indică procurorii.

Ei susțin că, în vederea stabilirii condițiilor restrictive de participare la licitație prin care să fie favorizată asocierea D.Con-Net AG din care făcea parte firma Dim Soft SRL, Florică ar fi avut mai multe întâlniri cu Sandu pentru a-i transmite ce să se insereze în caietul de sarcini.

"La favorizarea D.Con-Net AG în câștigarea licitației s-a implicat și Călin Tatomir, directorul general Microsoft România la acel moment, prin cooptarea firmei SC Dim Soft SRL în cadrul asociației de firme care urma să participe și să câștige licitația publică. Acesta a contribuit și la stabilirea acelor condiții restrictive pe care să le îndeplinească doar firma cooptată de el în cadrul asocierii. Sprijinul acordat de către Călin Tatomir firmei D.Con-Net AG, lider al asocierii, a rezultat și din faptul că acesta a refuzat să transmită către un alt potențial participant la licitație o scrisoare de confirmare din partea producătorului privind acordul acestuia pentru livrarea orelor de consultanță și suport (aceasta fiind una dintre cerințele restrictive impuse în documentația de atribuire)", se mai precizează în comunicat.

Anchetatorii mai notează că, în urma câștigării licitației publice, a fost încheiat contractul de furnizare de produse numărul 35/09.09.2009 dintre MCSI și consorțiul D.Con-Net AG, în calitate de lider al asocierii. Din asociere făcea parte și Dim Soft S.R.L, iar valoarea totală a contractului ce trebuia plătită de minister era de 90.182.344,76 euro.

Prejudiciul reținut este în sumă de 51.396.344,76 euro și reprezintă diferența dintre suma plătită de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (90.182.344,76 euro) și suma care a fost facturată de către furnizorul de licențe către S.C. Dim Soft S.R.L. (38.786.000 euro). Totodată, a fost creat în același cuantum un folos necuvenit în favoarea D.Con-Net AG.

DNA mai arată că, în perioada septembrie — octombrie 2009, din folosul patrimonial obținut în mod abuziv de către D.Con-Net AG ca urmare a câștigării licitației publice (în sumă totală de 51.396.344,76 euro), ar fi fost plătite către Microsoft România SRL orele de consultanță și suport subcontractate către această societate.

"În continuare, din dispoziția inculpatului Călin Tatomir, Microsoft România SRL a subcontractat în mod fictiv cea mai mare parte a orelor de consultanță și suport către societățile controlate de acesta și inculpatul Claudiu Ionuț Florică, scopul subcontractării fiind acela de a ascunde originea ilicită a sumei de 11.930.096,98 lei, reprezentând o parte din folosul patrimonial necuvenit obținut din infracțiunea de abuz în serviciu de către D.Con-Net AG", se menționează în comunicat.

Potrivit procurorilor anticorupție, din totalul de 11.930.096,98 lei, suma de 4.109.224,57 lei, ar fi fost însușită de Călin Tatomir, iar diferența de 7.820.872,41 lei de Claudiu Ionuț Florică, ambii cunoscând că banii reprezentau o parte din folosul patrimonial necuvenit obținut din infracțiunea de abuz în serviciu de către D.Con-Net AG, în urma câștigării licitației publice.

În aceeași perioadă, arată DNA, pentru a ascunde originea ilicită a sumei de 18.153.058 euro, reprezentând o parte din folosul patrimonial obținut în aceeași manieră, Florică și Pescariu ar fi dispus transferarea acestor bani din contul D.Con-Net AG, firmă pe care o controlau, în cel al unei societăți offshore, înființată și controlată de fostul jucător de tenis.

"Pentru a crea aparența de legalitate a transferului respectiv a fost încheiat în mod fictiv un contract de suport tehnic și help-desk, în valoare de 18.153.058 euro, între D.Con-Net AG, în calitate de client, și firma respectivă, în calitate de consultant, prin care consultantul era dispus să presteze servicii IT și suport tehnic în conformitate cu prevederile contractului nr. 35/09.09.2009 semnat de D.Con-Net AG cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale", precizează DNA.

Ulterior, arată procurorii, în perioada octombrie 2009 — februarie 2010, Dinu Pescariu ar fi transferat într-un cont personal deschis la o bancă elvețiană suma de 9.620.000 euro, deși cunoștea că reprezenta o parte din folosul patrimonial necuvenit obținut din infracțiunea de abuz în serviciu de către D.Con-Net AG, în maniera de mai sus.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bani aflați în conturi bancare, bunuri și părți sociale ce aparțin inculpaților.

DNA mai arată că față de Ion Adrian Stănescu și Andrei Săvulescu, consilier asistent, respectiv director general la Direcția generală pentru politici și programe în domeniul societății informaționale din cadrul Ministerului Comunicațiilor, procurorii au dispus soluția clasării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.