Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LOVITURĂ de teatru în Moldova - Comuniștii pe cale să intre la guvernare

Alegerile din Republica Moldova nu și-au găsit nici în acest moment corespondentul într-o nouă coaliție de guvernare și deci un nou guvern. Din pierzători ai alegerilor oamenii lui Voronin ar putea ajunge unii din marii beneficiari dacă partidele pro-europene nu găsesc o cale să se înțeleagă.

Pe de o parte PLDM (al lui Vlad Filat și al premierului Iurie Leancă) și PDM (Lupu și Plahotniuc) susțin că pretențiile liberalilor lui Ghimpu și Chirtoacă sunt prea mari în raport cu scorul electoral, în timp ce aceștia susțin că nu vor să mai cedeze după ce au făcut același lucru în vechea coaliție.

Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat în fața presei că negocierile între cele trei partide așa-zis „proeuropene” practic s-au stopat de o săptămână, grupurile de negociatori nemaiavând întâlniri de marțea trecută, relatează Independent.

De fapt negocierile nu-și mai au rostul întrucât reprezentanții celor trei partide nici nu prea mai aveau ce discuta. La una dintre ultimele întâlniri, la care s-a stat mai mult de oră, se discuta orice, numai nu despre formarea viitoarei coaliții, a declarat pentru Independent un actual deputat din Partidul Liberal Democrat.

Plahotniuc și l-ar dori mai mult pe Voronin decât pe Ghimpu

În ultimele zile, Plahotniuc a tatonat tot mai mult terenul cu comuniștii, „parafând” practic o înțelegere cu aceștia. În urma alegerilor din 30 noiembrie, Plahotniuc a avut cel puțin o întâlnire cu Mihai Ghimpu. Liderul PL nu s-a arătat însă la fel de maleabil ca până în 2013 în discuțiile cu acesta.

Ghimpu i-ar fi înaintat câteva condiții lui Plahotniuc, fără de care PL-ul nu ar merge într-o alianță cu PLDM și PD. Mai mult decât atât, o parte din condițiile liberalilor ar fi agreate și de către ambasadorul SUA, William Moser, care a avut la începutul lunii decembrie o întâlnire cu liderul PL.

Citeste si: Ponta se implică în negocierile politice din Moldova: Îl vreau pe Leancă premier

Astfel, pentru Plahotniuc, o alianță cu PCRM și PLDM este în acest moment mult mai agreabilă decât una cu PL. Asta pentru că într-o astfel de alianță, Plahotniuc ar avea cel puțin 45 de deputați pe care i-ar controla, din toate cele trei partide.

Mai mult decât atât, PCRM s-ar coaliza oricâte ori ar fi nevoie cu PD împotriva PLDM-ului și astfel Plahotniuc ar putea mult mai ușor să-și realizeze interesele.

O parte din PLDM nu este de acord cu o astfel de alianță

Prima problemă pentru Plahotniuc în realizarea unei astfel de alianțe este reprezentată de o bună parte din PLDM. În ultimele zile am reușit să discutăm cu câțiva membri importanți ai partidului, care au declarat că nu vor accepta sub nicio formă o astfel de formulă.

O coaliție PCRM-PLDM-PD surâde însă celor doi lideri ai liberal-democraților, Vlad Filat și Iurie Leancă, în anumite condiții.

Leancă trage din răsputeri de funcția de premier, iar de la 1 decembrie și până în prezent a reușit să-și atragă de partea sa cel puțin 10 din cei 23 de deputați PLDM. Iar asta în condițiile în care la început erau maximum 3-4 de partea sa. Însă nehotărârea lui Filat din ultimele săptămâni, lipsa sa de atitudine și teama de a spune clar ce-și dorește, funcția de spicher (pentru el) sau cea de premier (pentru Leancă) au făcut ca o parte din deputați să treacă de partea prim-vicepreședintelui PLDM, în condițiile în care șansele ca acesta să fie și în fruntea viitorului Guvern cresc.

Leancă și grupul său de deputați PLDM ar fi gata să meargă într-o alianță cu PCRM, doar dacă i se va promite că rămâne în fruntea Executivului. Din câte se pare, PCRM-ul ar fi de acord cu această formulă, în condițiile în care comuniștii țintesc funcția de președinte, peste un an.

Și Filat ar fi gata să se aventureze într-o alianță cu PCRM și PD, dacă i se va oferi funcția de spicher. Însă spre deosebire de Leancă, Filat are o mare problemă. Ce 12-13 deputați care sunt acum de partea sa, în marea lor parte, nu-și doresc o alianță cu PCRM.

După cum ne-a declarat un actual deputat PLDM, „cu Leancă au mers doar profitorii și cei care-și doresc funcții cu orice preț”. În schimb, de partea lui Filat au rămas o parte din membrii mai vechi ai partidului, inclusiv cei care provin din rândurile organizației de tineret. Aceștia sunt hotărâți să nu accepte vreo coaliție cu comuniștii și cu atât mai puțin să voteze un reprezentant al PCRM în fruntea țării.

Nici Occidentul nu agrează ideea coaliției PCRM-PLDM-PD

Planul lui Plahotniuc, de a-l transforma pe Voronin într-un proeuropean, chiar „om al americanilor”, promovat intens de presa sa în ultimele zile nu prea ține însă la partenerii occidentali. Aceștia înțeleg foarte bine că o astfel de coaliție va fi chiar mai coruptă decât cele din ultimii 5 ani și ar pune capac parcursului european.

Europenii și americanii încearcă, atât cât pot și își permit, să forțeze formarea unei noi coaliții între PLDM, PD și PL, aceasta fiind singura variantă acceptabilă pentru Occident.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.