Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LOVITURĂ de TEATRU pe scena politică cehă. Premierul renunţă la demisie

Názory - Ihned
Bohuslav Sobotka

Premierul ceh Bohuslav Sobotka a renunţat, vineri, la intenţia de a demisiona, anunţând în schimb că va încerca să îl destituie pe ministrul de finanţe Andrej Babis, principalul său rival politic, pentru a pune capăt unei dispute din guvernul său de centru-stânga, transmite Reuters, conform agerpres.

Mai devreme în cursul acestei săptămâni, Sobotka afirmase că va demisiona alături de întregul guvern. El s-a răzgândit după ce preşedintele ceh Milos Zeman a indicat că va trata demisia lui Bohuslav Sobotka ca pe una în nume personal şi nu ca pe o demisie a întregului guvern, măsură prin care Babis ar fi rămas în postul de ministru al finanţelor.

INCENDIU puternic la Moscova. O clădire de lângă Kremlin s-a prăbuşit - FOTO

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei Republicii Cehe a anunţat miercuri că premierul Sobotka îi va înainta oficial preşedintelui demisia sa joi după-amiaza, pe fondul unui conflict deschis cu Andrej Babis.

Anunţul a luat prin suprindere clasa politică cehă şi pe analişti, care se aşteptau mai degrabă la demiterea lui Babis, liderul mişcării centriste ANO, marele favorit al legislativelor prevăzute pentru această toamnă. Premierul social-democrat a pus sub semnul întrebării modul în care Andrej Babis a achiziţionat creanţele grupului său Agrofert în schimbul sumei de 1,5 miliarde de coroane (circa 55 milioane de euro), precum şi provenienţa banilor, referindu-se la suspiciunile de evaziune fiscală legate de această tranzacţie.

VIOL în grup. Curtea Supremă indiană se pronunţă în cazul care a şocat o lume-ntreagă

Miliardarul Andrej Babis, al doilea cel mai bogat om din ţară, a bulversat scena politică tradiţională din Cehia odată cu ascensiunea formaţiunii sale în 2011. Într-un sondaj realizat de institutul STEM, ANO era creditat cu 28,3% din intenţiile de vot, în faţa social-democraţilor lui Sobotka (16,6%) şi a comuniştilor din KSCM (12,2%).

După anunţul de miercuri al demisiei guvernului, partidele actualei coaliţii de guvernare - social-democraţii din CSSD, ANO şi creştin-democraţii (KDU-CSL) - au început consultări, în încercarea de a evita devansarea alegerilor. Liderii ANO şi ai KDU-CSL s-au declarat favorabili ideii de a continua până la finalul mandatului actualului cabinet, care se încheie odată cu legislativele programate pe 20-21 octombrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.