Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură de teatru: Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani REVINE în funcție la 2 luni de la arestarea sa

justitie

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, Raluca Stăncescu, va reveni pe funcţie în baza unei decizii a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), informează agerpres.ro

Hotârărea, care a fost adoptată marţi, prevede încetarea suspendării acesteia, ca urmare a înlocuirii măsurii arestării preventive cu cea a controlului judiciar în dosarul în care este acuzată de fapte de corupţie. 

"Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât încetarea suspendării din funcţia de procuror şi din funcţia de conducere, începând cu data de 24.08.2017, a doamnei Stăncescu Raluca, prim - procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, ca urmare a luării faţă de aceasta, prin încheierea nr. 764/24.08.2017 dispusă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Secţia Penală, în dosarul penal nr. 564/39/2017, a măsurii înlocuirii arestului preventiv cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile începând cu data de 24.08.2017", se precizează în decizia CSM publicată pe pagina de internet a instituţiei.

Prima reacție a Cotroceniului, după atacul lui Liviu Dragnea: Este un neadevăr


În luna iulie a acestui an, Raluca Stăncescu a fost vizată de o anchetă a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Suceava. Procurorii DNA au efectuat percheziţii atât la locuinţa prim-procurorului, cât şi în biroul acesteia. 

Ulterior, ei au dispus reţinerea, iar Curtea de Apel Suceava şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au încuviinţat arestarea preventivă. 

După aproape o lună, procurorii DNA au dispus prelungirea mandatului de arestare preventivă, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a înlocuit măsura arestului preventiv cu cea a controlului judiciar pentru 60 de zile. 

Potrivit anchetatorilor, în cursul lunii octombrie 2015, Raluca Stăncescu, împreună cu un apropiat al acesteia, Cătălin Stavără, folosindu-se de autoritatea conferită de funcţia sa - prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, a exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane. 

Concret, cei doi au încercat să determine persoana respectivă să efectueze demersurile necesare în vederea cedării în mod injust a dreptului de proprietate asupra a două imobile (apartament şi garsonieră), situate în municipiul Botoşani, în favoarea unei rude a lui Cătălin Stavără. 

"Prin constrângerea psihică exercitată, inculpaţii Stăncescu Raluca şi Stavără Cătălin au urmărit să-i inducă persoanei respective o stare de temere prin aceea că, în situaţia exprimării unui refuz, va suferi repercusiuni specifice răspunderii penale prin demararea unor cercetări faţă de persoana sa şi a membrilor familiei sale, vizând săvârşirea unor pretinse infracţiuni de evaziune fiscală şi trafic de persoane", se precizează în comunicatul de presă.

Ședință la Guvern: Care sunt principalele subiecte de discuție


Totodată, în perioada 30 octombrie 2015 - 4 februarie 2016, Raluca Stăncescu, în aceeaşi calitate, l-a determinat în mod direct pe Constantin Batcă, agent de poliţie în cadrul Poliţiei municipiului Botoşani - Biroul de Investigaţii Criminale, să tergiverseze cercetările pe care le efectua într-o cauză penală faţă de Cătălin Stavără, pentru săvârşirea unei infracţiuni de lovire sau alte violenţe, în scopul îngreunării cercetărilor penale şi favorizării acestuia din urmă. 

În acelaşi context şi în aceeaşi calitate, la data de 4 februarie 2016, Stăncescu l-a determinat pe Constantin Batcă să-i pună la dispoziţie, fără drept, un suport optic ce conţinea înregistrări ale unor camere de supraveghere (mijloc de probă în acelaşi dosar penal menţionat mai sus) în vederea favorizării lui Stavără, lucru pe care agentul de poliţie l-a şi făcut în cursul aceleiaşi luni. 

În aceeaşi calitate, la data de 22 iunie 2016, magistratul a divulgat, fără drept, lui Cătălin Stavără date nedestinate publicităţii, cu caracter confidenţial, rezultate din supravegherea tehnică a unei persoane, realizată în contextul instrumentării unui dosar penal. 

Prin acest demers au fost afectate atât interesele şi activitatea Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, ca unitate de parchet pe rolul căreia se afla cauza respectivă, cât şi interesele legale ale persoanei respective, ale cărei drepturi şi libertăţi fundamentale fuseseră restrânse în contextul supravegherii sale tehnice, strict în condiţiile prevăzute de lege şi autorizate de judecătorul de drepturi şi libertăţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.