Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură DECISIVĂ pentru Germania, în cazul conductei Nord Stream 2: După România, și Franța decide să blocheze proiectul

karadeniz-press.ro
gazoduct

România ar putea să încurce planurile germanilor în privința gazelor rusești. Franța - una dintre cele mai importante economii ale Europei - intenţionează să susţină o propunere a Uniunii Europene de reglementare a proiectului rusesc Nord Stream 2.

Citește și:Când uiţi că eşti judecător: Preşedintele Asociaţiei 'Forumul Judecătorilor' semnează un comunicat cât o abatere disciplinară

Anunțul a fost făcut joi de ministrul francez de Externe, fiind posibil să fie pusă în pericol finalizarea acestuia, aceasta fiind o lovitură pentru Germania, care a încercat să obţină sprijin pentru proiect, transmite Reuters, relatează News.ro.

Comisia Europeană vrea să extindă legile referitoare la piaţa internă a energiei şi asupra gazoductelor offshore, înainte ca activităţile de construcţie să fie finalizate, pentru a avea un cuvânt de spus asupra modului în care noua conductă pe sub Marea Baltică va lega Rusia de Germania. În forma sa actuală, Nord Stream 2, deţinută în totalitate de grupul rus Gazprom, nu ar fi conformă cu reglementările mai stricte prevăzute pentru noile proiecte de infrastructură.

Surse diplomatice au declarat anterior că Germania a exercitat presiuni în capitalele europene pentru a bloca noua directivă. „Franţa intenţionează să sprijine adoptarea unei astfel de directive. Lucrăm în continuare cu partenerii europeni, în special cu Germania, pentru posibile modificări ale textului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe, Agnes von der Muhll.

Orice întârziere a construcţiei conductei ar crea incertitudini pentru partenerii Gazprom, companiile germane Uniper şi Wintershall, divize a BASF, compania anglo-olandeză Shell, grupul austriac OMV şi compania ftranceză Engie.

Uniunea Europeană este divizată în privinţa proiectului. Statele est-europene, nordice şi baltice consideră că gazoductul cu o lungime de 1.225 de kilometri ar ţine ostatică UE în faţa Moscovei, în timp ce ţările din nordul Europei, în special Germania, dau prioritate beneficiilor economice. O sursă din UE a declarat anterior că votul Franţei va fi decisiv, lăsând probabil Germania fără o minoritate de blocare a directivei.

Citește și: A încetat din viață o LEGENDĂ a presei sportive: A creat Cupa Campionilor Europeni și Balonul de Aur

Oponenţei conductei sunt îngrijoraţi că aceasta ar slăbi sprijinul pentru Ucraina prin privarea Kievului de comisioanele pentru tranzitul gazelor ruseşti prin conductele tradiţionale, care asigură peste un sfert dn necesarul de gaze din UE. Cancelarul german Angela Merkel a declarat că Nord Stream 2 nu ar face Germania dependentă de gazele ruseşti, ea subliniind că Ucraina trebuie să rămână o rută de tranzit.

România, care conduce Consiliul Uniunii Europene în aceste şase luni, este împotriva acestui proiect al Gazprom deoarece acesta va creşte depedenţa Europei de gazele ruseşti, depedenţă folosită de Rusia în numeroase ocazii drept un instrument politic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.