Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură devastatoare pentru Biserica Catolică! Un oficial al Vaticanului, condamnat pentru agresiuni sexuale: făcea gestul în public

Luigi Ventura

Fostul ambasador al Vaticanului în Franţa, Luigi Ventura (foto), a fost condamnat miercuri la opt luni de închisoare cu suspendare pentru agresiuni sexuale asupra a cinci bărbaţi cu prilejul unor reuniuni publice din 2018 şi 2019, în timp ce îşi exercita mandatul, relatează AFP, informează Agerpres.

Tribunalul corecţional din Paris l-a găsit vinovat de toate capetele de acuzare pe prelatul italian de 76 de ani care a mai fost condamnat şi la vărsarea a 13.000 de euro cu titlu de daune morale pentru patru victime şi 9.000 de euro cheltuieli de judecată.

Această afacere, care a izbucnit în februarie 2019 într-un context de scandaluri sexuale care afectau biserica catolică, a determinat Sfântul Scaun să ridice imunitatea nunţiului apostolic, o premieră în istoria modernă a Vaticanului.

O anchetă a fost deschisă după o sesizare de la primăria din Paris. Unul dintre funcţionarii săi a acuzat că i s-au pus mâinile pe fese în timpul unei ceremonii. După aceea, alţi patru bărbaţi au reclamat în instanţă gesturi similare din partea lui Luigi Ventura, între ianuarie 2018 şi februarie 2019.

Un bărbat care era pe atunci community manager la primărie a relatat despre o agresiune sexuală comisă în cursul aceleiaşi ceremonii din anul precedent. Un altul, pe atunci un seminarist în vârstă de 20 de ani, a raportat mai multe atingeri asemănătoare în timpul unei slujbe şi după aceea.

La fel s-a întâmplat şi în cazul unui bărbat care participa la o petrecere franco-italiană într-un hotel de lux din Paris şi al unui înalt funcţionar în cursul unei reuniuni preparatorii a G7. Acesta din urmă nu a dorit totuşi să facă plângere şi s-a constituit în parte civilă.

Procesul a avut loc pe 10 noiembrie, în absenţa inculpatului, care nu a fost prezent nici miercuri, când s-a anunţat verdictul.

La audiere, procurorul a cerut zece luni de închisoare cu suspendare, considerând că agresiunile sexuale erau clare dar că trebuie ţinut cont de o expertiză care a ajuns la concluzia că a existat o alterare de discernământului legată de o "maladie cognitivă" a episcopului.

Este vorba despre o condamnare excepţională într-un tribunal civil - şi nu al Vaticanului - pentru un diplomat al Sfântului Scaun.

Un alt fost nunţiu italian, Monseniorul Carlo Maria Vigano, care şi-a terminat cariera la Washington dar care era în retragere, a fost condamnat în 2018 de un tribunal italian într-un caz de spoliere familială.

Condamnarea pronunţată miercuri împotriva lui Luigi Ventura antrenează înscrierea sa în fişierul judiciar naţional automat al autorilor de infracţiuni sexuale (FIJAIS), notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.