Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură dură pentru Ungaria: CJUE respinge recursul împotriva procedurii Articolului 7

RomâniaTV.net
CJUE

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a respins un recurs al Ungariei care contesta procedura lansată împotriva sa de eurodeputaţi pentru încălcarea valorilor comune ale UE, conform unei decizii de joi, relatează AFP, conform AGERPRES.

În septembrie 2018, cu o majoritate de două treimi din voturile exprimate, Parlamentul European a invitat Consiliul Uniunii Europene să constate existenţa unui risc clar de încălcare gravă de către Budapesta a valorilor care stau la baza UE.

Procedura, cunoscută şi ca Articolul 7, poate în teorie să ducă la suspendarea drepturilor de vot ale unei ţări.

Susţinuţi de axa franco-germană, eurodeputaţii şi-au exprimat "îngrijorarea" pentru libertatea presei, libertăţile academice, drepturile minorităţile sau independenţa justiţiei în Ungaria.

Ungaria, condusă de premierul suveranist Viktor Orban din 2010, a introdus atunci un recurs în anulare, afirmând că Parlamentul European ar fi trebuit să ţină cont şi de abţineri, şi denunţând un vot "motivat politic" şi "părtinitor".

"Curtea, reunită în Marea Cameră, respinge acest recurs", a scris CJUE într-un comunicat transmis joi. "Ea consideră că abţinerile parlamentarilor nu trebuie să fie contabilizate", se mai arată în comunicat.

"Abţinerea, înţeleasă ca refuzul de a lua poziţie, nu ar trebui să fie echivalată cu un 'sufragiu exprimat'", a precizat CJUE, cu sediul la Luxemburg.

"Regula care cere un vot majoritar trebuie să fie interpretată ca excluzând să se ia în considerare abţinerile", a argumentat CJUE.

Ea nu este contrară "nici principiului democraţiei, nici celui privind egalitatea de tratament", deoarece eurodeputaţii care s-au abţinut "au fost informaţi în prealabil că abţinerile nu vor fi luate în considerare".

Această decizie a justiţie ar urma să permită ca procedura împotriva Ungariei, rămasă pentru moment într-un stadiu preliminar, să intre în a doua sa fază de aplicare.

Însă Polonia, de asemenea vizată de o acţiune similară pe baza Articolului 7, şi-a anunţat clar intenţia de a susţine Ungaria pentru a împiedica orice sancţiune.

Pentru a suspenda drepturile de vot ale unei ţări în cadrul reuniunilor ministeriale europene, este nevoie de un vot în unanimitate.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.