Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LOVITURĂ GREA pentru cei judecați în dosarul `Belina` - Judecătorul a RESPINS PE LOC cererea avocaților de a MERGE pe INSULĂ

Inquam Photos - George Călin
Inquam insula belina

Tribunalul București a reluat, marți, dezbaterile în dosarul de mare corupție privind trecerea insulei Belina și a Brațului Pavel de la Apele Române la Consiliul Județean Teleorman.

La termenul de marți al procesului magistratul a luat în discuție o cerere amânată a unui dintre avocații celor judecați, de efectuare a unei cercetări la fața locului.

Concret, marți avocatul inițiator al cererii a explicat pe larg instanței de judecată de ce ar trebui ca judecătorul, procurorul și grefierul să meargă în teren pentru a efectua această CFL.

Cu instanța pe insulă...

„Cercetarea presupune un drum de două ore. Pun eu la dispoziție automobil pentru dumneavoastră (judecător - n.r.), procuror și grefier.

Citește și: Apelurile din dosarul Udrea-Băsescu puse în STAND BY de pandemie...

De ce? Sunt convins că veți avea o revelație asupra întregului dosar și a rechizitoriului si a întregii povești. Comparația e cam ca atunci când de visat visăm la un Mercedes dar ne trezim vedem că e un Tico.

Malul Dunării, să zic zona inundabilă, e în permanentă mișcare. Indiferent că e intervenție umană sau naturală.

În acest dosar absolut nimeni nu s-a dus acolo. Până nici expertul ce a făcut expertiza. Consider că e absolut necesar să vedeți cu ochii dvumneavoastră ce e acolo. Să vedeți și să simțiți ce înseamnă insula Belina. Totodată să vedeți la fața locului dacă cele două imobile sunt în albia minoră a Dunării.

Poate va apărea mai multă deschidere pentru o expertiză de specialitate care să explice clar ce e cu așa zisa insulă Belina și brațul Pavel.

Totodată veți putea percepe prin propriile simțuri ce e cu acele clădiri și da va convingeți daca ele au cu adevărat legatura cu aceatsa spera”, a insistat avocatul.

Procurorul DNA prezent la ședință s-a opus admiterii unei astfel de cereri și a explicat celor prezenți că sunt suficiente probe precum audieri de martori si hărțile geografice și că  pentru dovedirea unei fapte de abuz în serviciu nu e relevanata o cercetare la fața locului.

Avocatul a insistat și a replicat celor spuse de către procuror că „toți martorii de la Apele Române v-au vorbit ca la carte din birou”.

„Niciunul nu știa ce e efectiv în teren. Noi nu avem probleme cu încadrarea faptei. Bunica mea era cu oul și cu boul. Una e dacă discut de un ou sau de un bou”, a conchis apărătorul.

Judecătorul Bogdan Alexandru Dari a respins pe loc cererea motivând că o cercetare la fața locului nu poate dovedi în niciun fel existența sau inexistența unei fapte de abuz în serviciu.

Astfel instanța a continuat, marți, audierile în dosar stabilind totodată că audierea fostului vicepremier al României, Sevil Shhaideh va avea loc la termenul viitor.

Fostul vicepremier al României trebuia să fie audiat, în urmă cu două săptămâni, pentru prima oară de către judecătorul de caz, dar magistratul a amânat pentru 19 octombrie ascultarea acestuia pentru lipsa apărării.

Concret, avocata fostului demnitar a solicitat instanței amânarea, ea lipsind pe fondul unor probleme de sănătate.

Citește și: Martorii GREI ai DNA au DESFIINȚAT-O pe Elena Udrea în sala de judecată: `S-a spus cu subiect si predicat că Elena Udrea era la butoane`...

Dosarul trecerii insulei Belina şi a Braţului Pavel de la Apele Române la Consiliul Judeţean Teleorman, în care este judecat fostul vicepremier al României, Sevil Shhaideh, se apropie de final, iar la ultimul termen de judecată fostul demnitar a anunțat că va da declarație.

Totodată, un martor al fostului demnitar, fostul secretar general al SGG, Ion Moaru, deputat PSD în legislatura 2004-2008, a lipsit din nou de la audiere la termenul din 7 septembrie, după ce ascultarea acestuia a fost admisă de către președintele de complet.

Citește și: Poziție FERMĂ a șefului DNA în fața judecătorilor din CSM - Respinge ALEGAȚIILE acestora....

Cu toate acestea instanța a stabilit să mai încerce o dată contactarea acestuia și solicitarea sa la instanță pentru audiere cu privire la procedurile de avizare a unor acte normative.

Apărarea lui Shhaideh a explicat la acel moment că Moraru este vârstnic, cel mai probabil cu probleme de sănătate și că la acest moment nu mai insista ca acesta să fie audiat de către judecători.

Citește și: Fostul ministru Bodog NU FACE GREȘEALA lui Liviu Dragnea - Intrat pe mâna DNA...

În altă ordine de idei, instanța a stabilit ca în 5 octombrie să facă ultimele audieri în acest caz, respectiv a fostului vicepremier al României dar și a Ionelei Stoian, fostă Vasile, judecată și ea pentru modalitatea trecerii bunurilor din patrimoniul public în cel al CJ Teleorman.

Tribunalul Bucureşti continuă, marţi, dezbaterile în dosarul trecerii insulei Belina şi a Braţului Pavel de la Apele Române la Consiliul Judeţean Teleorman, acesta fiind primul termen după vacanța judecătorească.

Citește și: Poziție FERMĂ a șefului DNA în fața judecătorilor din CSM - Respinge ALEGAȚIILE acestora....

La termenul de marți al procesului instanța a continuat expunerea probelor DNA din acest dosar, respectiv a audiat ultimii martori ai procurorilor.

Martorii au fost întrebaţi în legătură cu prezența lor pe insula Belina și despre modul în care această regiune geografică a trecut în subordinea Consiliului Județean Teleorman.

După epuizarea martorilor instanța va asculta cererile de noi probe ale părților din dosar iar după epuziarea acestui moment procesual se va ajunge la prezentarea pledoariilor finale.

Citeşte şi: Cel dintâi PAZNIC al insulei Belina a divulgat tot ce știa despre secretele locului - Ce detalii a oferit judecătorului în dosarul de corupție

Anterior au fost audiaţi angajaţi şi foşti angajaţi ai firmei care asigura paza pe insulă chiar când se construia vila din centrul insulei. Aceştia au arătat la unison că nu era permis accesul în incintă iar unii au precizat că ar şti că pescuitul era permis doar contra-cost.

Totodată unii dintre ei au explicat cu lux de amănunte ce clădiri au apărut pe insulă după anul 2012 şi au oferit detalii despre vila cu etaj.

Vicepremier tras la răspundere...

Sevil Shhaideh, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie în dosarul "Belina", fiind acuzată de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Adrian Ionuţ Gâdea, la data faptelor preşedinte al CJ Teleorman; Ionela Stoian (fostă Vasile), director în cadrul MDRAP la data faptelor; Mariana Sanda Gheorghiu, asistent registrator principal în cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria; Rodica Guşă, asistent registrator la acelaşi birou.

Citeşte şi: EXCLUSIV! Colaborare DNA-DIICOT legată de fostul vicepreşedinte PSD Arad - Se cer interceptări şi ambientale din dosarul permiselor de port armă

Procurorii susţin că în anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din insula Belina şi braţul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman, iar după doar câteva zile cele două proprietăţi, cu suprafaţă de 278,78 de hectare şi, respectiv, 45 de hectare, au fost închiriate tot ilegal firmei Tel Drum, pentru realizarea transferului de proprietate fiind adoptată HG 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale.

Potrivit anchetatorilor, insula Belina şi braţul Pavel, fiind situate în albia minoră a Dunării, fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, astfel că nu puteau fi trecute în proprietatea unui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.