Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură pentru Casa Regală. Ce se va întâmpla cu legea inițiată de Tăriceanu şi cum va juca PSD

romaniaregala.ro
casa regala Principesa Margareta, Radu Duda, Nicolae Medford-Mills

Anunțat  cu surle  cu trâmbițe, asumat  de către cei doi lideri PSD și ALDE,  proiectul de  lege  privind Casa Regală a României bate pasul pe loc, urmând  a fi împins spre dezbatere și votare abia în sesiunea de primăvară a Parlamentului. Iar surprizele sunt departe de a se  fi terminat pentru cel  care a inițiat cu adevărat  proiectul.  Autodeclarat monarhist,  președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu ar putea  fi lăsat  în off-said de către partenerul său, Liviu Dragnea și de către  colegii de partid  ai acestuia, deși în spațiul public, din considerente de imagine, PSD a aruncat pe piață inclusiv ideea unui referendum privind monarhia.

Depus  acum mai bine de o lună la Senat de către Tăriceanu și Dragnea, proiectul de lege  privind  reglementarea statutului juridic al Casei Regale  nu a depășit până acum stadiul  dezbaterilor  din comisiile Senatului, deși s-a  convenit dezbaterea sa  în procedură de urgență. Propunerea legislativă prevede recunoaşterea acesteia ca persoană juridică de drept privat şi acordarea statutului de utilitate publică.

De asemenea, se urmăreşte recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, între atribuţiile căruia se află adoptarea Statutului Casei Regale a României, instituirea unui serviciu administrativ al Casei Regale a României, strict în scopul îndeplinirii atribuţiilor sale publice, care să fie finanţat de la bugetul de stat, în limita alocării bugetare şi atribuirea în folosinţă gratuită (cu păstrarea dreptului de proprietate publică al statului) a Palatului Elisabeta, ca sediu al Casei Regale a României. „Finanţarea cheltuielilor de funcţionare curentă ale Casei Regale a României se asigură de la bugetul de stat, în limita aprobată anual prin Hotărâre a Guvernului”, potrivit textului normativ.

Potrivit unui comunicat al Senatului, aceste prevederi vor asigura cadrul pentru o implicare şi mai intensă a Casei Regale în cadrul societăţii româneşti. „Este nevoie, mai mult decât oricând, de o instituţie deasupra politicii partinice, în care românii să vadă un reper de echilibru şi continuitate”, se arată într-un comunicat de presă al Senatului. Cei doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului susţin că iniţiativa legislativă este o recunoaştere pentru modul în care Regele Mihai şi-a făcut datoria faţă de ţară.

Deocamdată însă, Comisia juridică şi Comisia pentru cultură ale Senatului  o ține din amânări în noi amânări. Săptămâna trecută trebuia să reia  lucrările pe acest proiect de lege, dar pretextul inițial, cel al lipsei punctului de vedere al  Guvernului, a rămas în picioare, pentru că  documentul nu a fost trimis de Palatul Victoria, deși  reprezentanții Executivului susțin că a fost emis deja.

Și nici nu pare a veni până în Crăciun, în condițiile  în care premierul Mihai Tudose nu și-a ascuns niciodată simpatiile republicane și rezervele  față de  monarhie.

Rezervele premierului par fi însă împărtășite și de alți social-democrați. Potrivit  unor surse din conducerea PSD,  cel mai probabil, proiectul Casei Regale va  pica  în Parlament, chiar dacă este  susținut de ambii președinți ai  celor două camere legislative. "Doar Tăriceanu e monarhistul. Dragnea susține proiectul la cererea acestuia. În plus , la noi în partid  sunt mulți republicani care nu văd cu ochi buni  o astfel de lege,  mai ales că poate crea o serie de precedente periculoase. Ce ne  facem dacă  și alții cer aceleași drepturi, Paul Lambrino sau alți reprezentanți ai fostelor familii domnitoare?", susțin sursele citate.

Deocamdată, nimeni nu se grăbește, prea prinși cu legile justiției și  bugetul pe anul viitor  pentru care coaliția PSD-ALDE a sunat mobilizarea totală. În schimb, potențialul de imagine  al decesului Regelui Mihai  este  folosit de către actuala Putere pentru a capitaliza  simpatia manifestată de populație  la funeraliile  acestuia. Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău a venit ieri cu ideea  unui referendum pe tema monarhiei, iar Tăriceanu a fost primul care s-a raliat acestei propuneri. Și, deocamdată, singurul, în  condițiile în care, voci din politică susțin că un astfel de  demers țintește  fără doar și poate în actuala  instituție prezidențială și în președintele Klaus Iohannis.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.