Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură pentru Dragnea și Dăncilă: Ce pregătește Comisia de la Veneția pe legile justiției și codurile penale

comisia venetia comisie

România, în speță Parlamentul și Guvernul Dăncilă, riscă să devină subiectul unor rapoarte dure din partea experților Comisiei de la Veneția. Aflat în ședință plenară în aceste zile, acest for este pe punctul de a formula o serie de concluzii extrem de critice la adresa modificărilor operate de actuala majoritate parlamentară pe legile justiției și coduri, reclamate de către PNL și președintele Klaus Iohannis.

Potrivit unor surse politice în acest moment este de așteptat o decizie a Comisiei de la Veneția prin care să se pună la zid schimbările operate atât la legile justiției, cât mai ales la codul penal și cel de procedură penală.

"Ne așteptăm la rapoarte dure și fără echivoc pe aceste chestiuni. Experții consideră că prin modificările operate la coduri s-au desființat reglementările care privesc în special principalele infracțiuni de corupție și că au fost afectate semnficativ procedurile de anchetă. Vor fi detaliate și concluziile preliminare pe cele trei legi ale justiției și se vor veni cu recomandări și critici dure inclusiv pe recenta ordonanță de urgență privind aceste legi dată de către Guvern", au declarat pentru stiripesurse.ro, sursele citate.

De altfel, în aceasta ultima chestiune, principalul vizat de criticile Comisiei ar fi chiar ministrul Justiției, Tudorele Toader. "Faptul că a încercat să se folosească de legitimitatea Comisiei de la Veneția, invocând calitatea sa de membru și necesitatea armonizării pachetului de legi cu concluziile preliminare pentru emiterea acestei ordonanțe a provocat multă nemulțumire, aici, la nivelul Comisiei", ne-au mai explicat sursele citate, care nu exclud o sancționare publică a poziției ministrului de resort, la pachet cu recomandarea de abrogare a actului normativ respectiv.

Deocamdată este doar o chestiune de câteva ore până când poziția Comisiei va fi făcută publică, "Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) este aşteptată să adopte o opinie referitor la amendamentele aduse Codului Penal şi Codului de Procedură Penală din România", se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Europei, postat pe site-ul instituţiei, cu referire la sesiunea plenară din 19 octombrie.

Comisia de la Veneţia a fost invitată să aprobe avizul preliminar la proiectele de amendamente la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi la Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Acest aviz a fost făcut deja public.

”În cazul în care a fost emisă o ordonanţă guvernamentală de urgenţă prin care sunt aplicate anumite recomandări formulate în acel aviz preliminar, Comisia de la Veneţia ar putea fi invitată să adopte un alt aviz preliminar, cu unele modificări”, se arată pe site-ul Comisiei de la Veneţia.

La această ședință plenară au participat atât Toader, ca reprezentant al Guvernului Dăncilă, cât și preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, pentru a prezenta punctele de vedere ale celor două instituții în materie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.