Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură pentru economia privată din România: CONCORDIA și mai multe industrii acuză pierderi masive

Radu Pop
wired.com
energie elecrica

Confederația Patronală Concordia, care reunește peste 2.000 de firme, critică faptul că Guvernul a adoptat joi un OUG pe energie care „crește considerabil riscul ca la iarnă să avem probleme grave și cu costuri prea mari”.

„E o palma data industriilor vitale pentru populație, dar și pentru economia României, precum industria de telecomunicatii, care folosește energie pentru "a tine in viata" echipamentele care permit romanilor sa foloseasca internetul si telefonia mobila. "Ajutorul" oferit de Guvern inseamna costuri suplimentare de peste 400 de milioane de euro doar pentru industria de telecomunicatii, spun surse din piață”, spune confederația.

Experții susțin că în cele mai multe regiuni din Romania, industria de telecomunicatii nu poate apela la surse verzi de energie pentru ca echipamentele sunt in zone izolate, greu accesibile, unde este nevoie de surse de curent fără oscilații.

„Este incredibil că avem din nou Ordonanțe de Urgență adoptate fără să le vadă nimeni, fără o minimă consultare publică sau un aviz al Consiliului Economic și Social. Suntem la a 3-a încercare de a găsi o rezolvare pentru o problemă care privește pe toată lumea. Cele două încercări de până acum de a găsi un cadru adecvat au lăsat mult de dorit. Guvernul și Parlamentul sunt suverane și trebuie să ia decizii în interesul tuturor cetățenilor. O Ordonanță de Urgență despre care nu știa nimeni cu 2-3 zile înainte nu are cum să fie in interesul tuturor, atâta timp când nimeni nu a fost consultat. O Ordonanță de urgență despre care află toată lumea din presă cu puțin timp înaintea adoptării nu respectă nici legea, nici interesul public”, arată Radu Burnete, director executiv al Concordia.

De exemplu, costuri suplimentare de peste 400 de milioane de euro apărute pentru industria de telecomunicații sunt un antiexemplu de business și un semnal de alarmă, o dovadă că nicio companie private nu poate să respecte un plan de business pentru că nu există coerență legislativă, nu există predictibilitate și nici dialog cu industriile vitale. Surse din piață spun că cei 400 de milioane euro erau prevazuti pentru investitii in echipamente noi, extinderea semnalului si internetului de mare viteza in zonele rurale.

„Concordia a cerut mereu un lucru simplu: să discutăm, să înțelegem, să existe transparență și să avem ocazia, noi sau membrii noștri, să ne spunem opinia, în calitate de parteneri de dialog social. Toată lumea încearcă să înțeleagă ce s-a decis. Nu știm decât frânturi și nu avem nicio analiză. Colegii mei din industrie sunt de abia la prima lectură. Știu că nu folosim capacitatea noastră colectivă de a găsi soluții rezonabile unor probleme extraordinare. Faptul că nu există o discuție și atunci când ea există nu ascultă nimeni, crește considerabil riscul ca la iarnă să avem probleme grave și ceva din ceea ce este încropit în grabă să se prăbușească și odată cu el siguranța tuturor. Atunci va exista dorința dialogului, dar e posibil să fie prea târziu și cu niște costuri prea mari. Pentru toți”, a mai zis Burnete.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.