Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură pentru Macron din partea fostului său partid: Anunț despre viitorul guvern francez

CBC.ca
Emmanuel Macron

Partidul Socialist francez (PS), care trece printr-o criză profundă după ultimele alegeri prezidenţiale şi legislative, nu va vota noul guvern al preşedintelui Emmanuel Macron şi va intra în opoziţie, informează EFE, potrivit Agerpres.

La finalul unei reuniuni a consiliului naţional al formaţiunii, PS a prezentat sâmbătă o rezoluţie în care anunţă că în actuala legislatură va acţiona în două sensuri asupra reformelor pe care le prezintă executivul: având grijă ca acestea să servească interesul general şi dându-le un cuvânt de spus celor care doresc "o societate mai justă şi mai frăţească".

Vezi și: Băsescu dă lovitura în Republica Moldova: Președinte de onoare al unui nou partid

Fără a explica prea clar ce vor să spună cu asta, socialiştii francezi au declarat că se situează "în mod clar în opoziţie faţă de guvernul lui Edouard Philippe", premierul francez, şi că nu vor vota, la 4 iulie, în Adunarea Naţională, moţiunea de încredere asupra guvernului. În rezoluţia sa, Partidul Socialist şi-a justificat atitudinea afirmând că luptă pentru apărarea "justiţiei sociale, fără de care nu poate exista progres". 

Pe de altă parte, Reuters transmite că purtătorul de cuvânt al executivului francez, Christophe Castaner, a declarat duminică că preşedintele Macron are în vedere să convoace o şedinţă comună a parlamentului la palatul Versailles pentru a se adresa deputaţilor şi senatorilor.

Vezi şi: EXCLUSIV - Probleme cu moţiunea de cenzură: Voturi în plus pe care nu le poate explica nimeni/ VIDEO

Într-o intervenţie la postul de televiziune LCI, Castaner a spus că nu poate confirma sau dezminţi că 3 iulie este data la care Adunarea Naţională (camera inferioară a parlamentului - n.r.) şi Senatul (camera superioară a parlamentului - n.r.) s-ar putea reuni într-un Congres la Versailles - lucru promis de Macron în timpul campaniei electorale. "Nu cunosc data. Dar este important că indică o direcţie", a declarat Castaner. 

Convocarea unui Congres la Versailles este o procedură rezervată în general revizuirii Constituţiei şi discursurilor prezidenţiale importante, notează Reuters, care aminteşte că fostul preşedinte conservator Nicolas Sarkozy s-a adresat Congresului la Versailles în 2009, la apogeul crizei globale financiare şi bancare. Succesorul lui Sarkozy, socialistul Francois Hollande, a convocat Congresul în noiembrie 2015, după atacurile militanţilor islamişti, declarând cu acel prilej că Franţa "este în război".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.