Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LOVITURĂ pentru PSD: Tribunalul a respins candidatura unui important lider la o primărie de municipiu

psd spart

Tribunalul Mureş a respins, duminică, prin hotărâre definitivă, candidatura la funcţia de primar al municipiului Reghin a Mariei Precup, vicepreşedinta Organizaţiei de Femei a Partidului Social Democrat, ca urmare a rămânerii definitive a raportului Agenţiei Naţionale de Integritate, prin care aceasta a fost declarată incompatibilă, transmite Agerpres.

Prin Hotărârea nr. 542/2020 din dosarul 2515/289/2020,Tribunalul Mureş a desfiinţat soluţia dată de Judecătoria Reghin, care a considerat legală Hotărârea nr. 1/14.08.2020 a Biroului Electoral de Circumscripţie Municipală nr. 2 Reghin, prin care Mariei Precup i-a fost înregistrată candidatura atât pentru primar, cât şi pentru Consiliul Local.

Contestaţia a fost formulată de Partidul Naţional Liberal şi de Uniunea Salvaţi România şi a fost respinsă inţial de Judecătoria Reghin.

"Respinge cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a articolului 91 alin 1 indice 1 din Legea 161/2003 ca inadmisibilă. Admite apelul declarat de (...) împotriva Sentinţei civile 723/15.08.2020 pronunţată de Judecătoria Reghin în dosarul civil 2515/289/2020. Schimbă în parte sentinţa atacată în sensul că admite contestaţiile formulate de contestatorii .....şi ...... Anulează Hotărârea nr. 1/14.08.2020 a Biroului Electoral de Circumscripţie Municipală nr. 2 Reghin şi respinge candidatura d-nei ..... la funcţia de Primar a Municipiului Reghin. Anulează în parte Hotărârea 2/14.08.2020 a Biroului Electoral de Circumscripţie Municipală nr. 2 Reghin şi respinge candidatura d-nei .... la funcţia de consilier local al Municipiului Reghin. Menţine în rest sentinţa atacată. Cu recurs în termen de 48 de ore de la pronunţare, recursul se depune la Tribunalul Mureş, în ceea ce priveşte soluţia pronunţată privind cererea de sesizare a Curţii Constituţionale şi definitivă în ceea ce priveşte apelul. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei azi, 16.08.2020", se arată în dispozitivul hotărârii, postat pe portalul instanţei.

În contestaţia formulată de PNL şi USR Reghin se arată că prin Decizia 2899/2019 din 29.05.2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul nr. 438/43/2015 a fost menţinut raportul Agenţiei Naţionale de Integritate - Inspecţia de Integritate, prin care primarul municipiului Reghin a fost declarat incompatibil.

Contestaţia prevede faptul că Art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice prevede că persoana publică faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

"În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate", se arată în contestaţie.

În contestaţia depusă de PNL şi USR se mai arăta că, potrivit legii, nu pot fi alese persoanele cărora li s-a interzis, prin hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi că, astfel, Maria Precup nu mai poate candida pentru o funcţie publică.

"Am promis că nu vom lăsa Reghinul pradă minciunii şi corupţiei! În timp ce alţi candidaţi se preocupă să mă atace şi să dezinformeze opinia publică, noi am iniţiat acţiune în instanţă pentru respectarea interdicţiilor de ocupare a funcţiilor publice de către persoanele condamnate definitiv. Astfel, prin Decizia dată în Apel de Tribunalul Târgu Mureş, în dosarul 2515/289/2020, s-a interzis candidatura actualului Primar al Municipiului Reghin, care considera că este absolut normal să candideze în ciuda interdicţiilor impuse de raportul ANI şi deciziile de la ÎCCJ. Respectul faţă de lege şi autorităţi înseamnă respect faţă de cetăţeni", a declarat, duminică, pentru AGERPRES, liderul PNL Reghin şi candidat la funcţia de primar al municipiului, Gabriel Toncean.

Vicepreşedinta Organizaţiei de Femei a Partidului Social Democrat, Maria Precup, şi-a înregistrat, vineri, candidatura din partea Alianţei Electorale Locale PSD-ALDE pentru un nou mandat la conducerea Primăriei Reghin, declarând că doreşte să finalizeze proiectele demarate pe parcursul ultimilor patru ani.

Maria Precup nu a putut fi contactată pentru prezenta un punct de vedere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.