Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură pentru Raiffeisen Bank: Ucraina a inclus-o pe lista sponsorilor internaționali ai războiului Rusiei

idevice.ro
Raiffeisen

Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției (ANPC) din Ucraina a adăugat grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International pe lista sponsorilor internaționali de război. Unul dintre cele mai mari grupuri bancare austriece operează în 14 țări din Europa Centrală și de Est, deservind 17,2 milioane de clienți. Motivul includerii pe lista sponsorilor internaționali ai războiului a fost faptul că, pe lângă faptul că a continuat să opereze în Rusia după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Raiffeisen a recunoscut în mod oficial așa-numitele republici populare Donețk și Luhansk.

Raiffeisen operează în Moscova din 1996 și este inclusă pe lista băncilor rusești de importanță sistemică, ceea ce subliniază importanța sa pentru economia Rusiei, care se luptă cu sancțiunile lumii democratice, se arată într-un comunicat al agenției ucrainene.

Pe lângă faptul că este una dintre puținele bănci europene care continuă să opereze în Rusia, Raiffeisen a beneficiat de pe urma sancțiunilor care i-au obligat pe concurenții săi să părăsească piața rusă. În prezent, Raiffeisen este unul dintre cele mai importante canale financiare prin care entitățile de afaceri din Rusia efectuează tranzacții în dolari și euro. Astfel, banca obține profituri uriașe, din care finanțează apoi bugetul țării agresoare cu taxele sale, susțin ucrainenii.

Profit record pentru Raiffeisen Bank Rusia

De exemplu, în toamna anului 2022, rapoartele arătau că, în al treilea trimestru, Raiffeisen Bank din Rusia și-a actualizat recordul de profit net, obținând 790 de milioane de euro. Această cifră s-a cvadruplat de la an la an. Filiala rusă a băncii a reprezentat aproape 70% din profitul net al grupului.

În 2022, banca a plătit la bugetul rus de 4,8 ori mai mult decât în întregul an de dinainte de război. Filiala rusă a Raiffeisen Bank a plătit 559 de milioane de euro la bugetul rusesc. „Această sumă este egală cu costul a aproximativ 95 de rachete Kalibr, pe care statul terorist le folosește în mod regulat pentru a trage asupra orașelor pașnice ucrainene”, precizează ucrainenii.

„În special, Raiffeisen nu numai că recunoaște în mod oficial așa-numitele "republici populare" Donețk și Luhansk prin reprezentanța sa din Rusia, dar oferă, de asemenea, condiții de creditare favorabile ocupanților ruși (perioade de grație pentru rambursarea împrumuturilor și împrumuturi preferențiale), recompensând efectiv armata rusă pentru crimele sale de război. În plus, banca face jocul propagandei rusești, numind războiul o "operațiune militară specială"”, se mai arată în comunicatul agenției.

Banca Națională a Ucrainei afirmă că nu s-a înregistrat niciun progres în luarea deciziilor privind retragerea băncii de pe piața rusă. Dimpotrivă, Raiffeisen Bank rămâne un participant activ pe piața bancară rusă, concurând pentru o creștere a portofoliului de credite.

Astfel, toate aceste fapte și continuarea operațiunilor Raiffeisen Bank în Rusia înseamnă sprijin direct și sponsorizare a terorismului, consideră ucrainenii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.