Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LOVITURĂ pentru Recep Erdogan: Liderul Turciei, acuzat de genocid, crime împotriva umanității și crime de război

independent.co.uk
recep erdogan

Membri ai Parlamentului suedez au sesizat luni justiția din țara lor împotriva președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, pe care îl acuză de „genocid” în regiunile kurde după reluarea, în 2015, a luptelor dintre armată și separatiști, relatează AFP, conform Agerpres.

Parlamentari din partea Verzilor și Partidului de Stânga au depus o plângere în fața Camerei internaționale a Parchetului de la Stockholm pentru 'genocid, crime împotriva umanității și crime de război', a declarat o reprezentantă a ecologiștilor, Annika Lillemets, într-o conferință de presă.

Această plângere „îl vizează pe președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, precum și mai mulți miniștri”, printre care prim-ministrul, și miniștrii apărării și de interne, a adăugat ea.

Emoții URIAȘE pentru Dan Voiculescu: Decizia DEFINITIVĂ pe care o așteaptă de la magistrați

Invocând rapoarte ale Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) și ONG-ului Amnesty International, parlamentarii suedezi au afirmat că 'vaste zone din Kurdistanul turc au fost supuse une agresiuni militare și distrugerii din partea statului/guvernului turc' între iulie 2015 și decembrie 2016.

Într-un raport prezentat în martie, OHCHR a condamnat execuțiile extrajudiciare și recurgerea excesivă la forță' și a afirmat că a înregistrat 'numeroase de dispariții, tortură, distrugere a locuințelor și clădiri ale patrimoniului cultural.

Parlamentarii în cauză se bazează pe o lege din 2014 care definind acuzațiile de genocid, crime împotriva umanității și crime de război, precum și competența internațională a justiției suedeze care în ultimii ani a deschis mai multe anchete asupra unor presupuse acte comise în Siria.

Sud-estul Turciei este scena unui conflict între separatiștii kurzi și Ankara care, din 1984, a făcut peste 40.000 de morți. Luptele au reînceput în 2015 după încălcarea armistițiului, urmată de anularea negocierilor de pace cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.