Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LOVITURĂ pentru Recep Tayyip Erdogan: Unul dintre cei mai vechi aliați ai lui și-a dat demisia

Twitter
erdogan

Un aliat istoric al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi-a înaintat marţi demisia din rolul său de consilier, după ce a fost criticat dur pentru că a cerut eliberarea opozanţilor încarceraţi, în contextul reformelor judiciare anunţate de şeful statului, relatează AFP.

Bulent Arinc, fost vicepremier şi preşedinte al parlamentului în vârstă de 72 de ani, a demisionat din înaltul consiliu consultativ al preşedinţiei, un organism din care fac parte foşti înalţi responsabili care au rolul de a-i face recomandări lui Erdogan, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Consilierul lui Ludovic Orban, fost șef ANAF, spulberă USR-ul: ‘Bă, frate, noaptea minții! Cum, băh, neterminaților?’ .

"I-am înaintat cererea mea de demisie preşedintelui, care a primit-o", a declarat Arinc într-un comunicat publicat pe Twitter.

El nu a precizat totuşi dacă va demisiona şi din partidul prezidenţial AKP, pe care l-a fondat împreună cu Erdogan în 2001.

Acest tovarăş de drum al lui Erdogan a fost dezavuat de şeful statului şi viu criticat de unele media proguvernamentale în aceste ultime zile pentru că a făcut apel, în cadrul unei emisiuni televizate, la eliberarea opozantului kurd Selahattin Demirtas şi a omului de afaceri Osman Kavala.

Selahattin Demirtas, fost copreşedinte al partidului prokurd HDP şi candidat la alegerile prezidenţiale, este încarcerat de patru ani pentru "terorism". Osman Kavala, figură majoră a societăţii civile, este acuzat de tentativă de puci şi încarcerat din 2017.

Bulent Arinc a lansat acest apel după ce Erdogan a promis în ultimele două săptămâni în mai multe rânduri că va efectua reforme judiciare pentru a întări statul de drept, într-un context de dificultăţi economice care îi fragilizează popularitatea.

Citește și: Ana Birchall răstoarnă povestea renunțării la pensia specială, prin demisie: ‘Rog share, să se știe adevărul!’

Aceste declaraţii ale preşedintelui turc au fost primite cu un amestec de scepticism şi speranţă, după mai mulţi ani de represiune, în special după o tentativă de lovitură de stat din 2016 urmată de epurări intensive.

"Turcia are nevoie de reforme în justiţie, economie şi alte domenii, asta este evident", a declarat marţi Arinc, denunţând "ura" şi "insultele" ale căror ţintă susţine că este.

"Este nevoie să ne liniştim ţara şi să găsim o soluţie la preocupările concetăţenilor noştri", a adăugat el.

Bulent Arinc a provocat suprindere şi în 2015, denunţând concentrarea din ce în ce mai mare de puteri în mâinile lui Erdogan. "Eram 'noi' şi am devenit 'eu' ", s-a plâns el.

Demisia lui Arinc intervine la mai puţin de trei săptămâni după plecarea răsunătoare a puternicului ministru de finanţe Berat Albayrak, ginere al preşedintelui, care a demisionat invocând motive de sănătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.