Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LOVITURĂ pentru România: Săptămâna viitoare va fi dictată o condamnare la Curtea de Justiţie a UE (surse)

yabiladi.com
cjue

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene va anunţa pe 18 octombrie hotărârea în cauza C-301/17 Comisia Europeană c. România, privind obligațiea Statelor membre de a lua măsurile necesare pentru a închide siturile care nu au primit o autorizație.

În data de 23 mai 2017, Comisia Europeană a introdus o acțiune împotriva României privind 68 de depozite de deșeuri existente. Prin această acțiune, Comisia dorește să se constate că, prin faptul că nu se conformează obligației de a lua toate măsurile necesare pentru a închide cât mai repede posibil, în conformitate cu Directiva 1999/31/CE privind depozitele de deșeuri, siturile care nu au primit o autorizație care să le permită să funcționeze în continuare, România nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul dreptului Uniunii Europene.

Potrivit unor surse din Ministerul Afacerilor Externe, România urmează să fie condamnată de CJUE. Deocamdată, ţara noastră va trebui să plătească doar cheltuielile de judecată, însă nerespectarea de urgenţă a solicitărilor Comisiei Europene va duce la o a doua decizie, în baza căreia România va trebui să plătească sancţiuni de milioane de euro. Sancţiunea riscă să fie dictată chiar în timpul preşedinţiei semestriale a României în UE.

CITEȘTE ȘI: CE MÂNCĂM LA BIROU/ 3 idei sănătoase pentru prânzul la serviciu

În temeiul directivei 1999/31/CE, statele membre au obligaţia de a recupera şi a elimina deşeurile într-un mod care să nu pericliteze sănătatea umană şi mediul, interzicând abandonarea, descărcarea sau evacuarea necontrolată a deşeurilor. România avea obligaţia de a închide şi a reabilita aceste depozite de deşeuri municipale şi industriale care nu corespund standardelor până la 16 iulie 2009.

Întrucât pentru remedierea acestei situaţii nu s-au înregistrat progrese suficiente, Comisia a adresat un aviz motivat suplimentar, în septembrie 2015, solicitând autorităţilor române să ia măsuri corespunzătoare cu privire la 109 situri necontrolate, care, deşi nu mai erau utilizate, continuau să reprezinte o ameninţare pentru sănătatea umană şi pentru mediu. S-au înregistrat unele progrese, dar pentru 68 de depozite de deşeuri măsurile necesare de remediere şi închidere nu fuseseră finalizate în decembrie 2016.

Pentru a determina România să accelereze procesul, Comisia trimite autorităţile române în faţa Curţii de Justiţie a UE pe 23 mai 2017.

Măsuri similare au fost adoptate împotriva altor şase state membre, Bulgaria, Cipru, Spania, Italia, Slovenia şi Slovacia. Curtea a emis deja hotărâri împotriva Bulgariei, a Ciprului şi a Spaniei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.