Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură pentru spionajul rusesc - O întreagă rețea, care opera din Ambasada Rusiei la Praga, a fost distrusă în Cehia

spionaj

Poliţia şi serviciile cehe de informaţii au anunţat luni că au destructurat o reţea de spionaj rus care opera de la Ambasada Rusiei la Praga, relatează AFP.

Reţeaua de spionaj rusă ar fi fost înfiinţată cu scopul de a ataca ţinte cehe şi străine prin intermediul unor servere informatice.

”Reţeaua a fost complet distrusă şi decimată”, a declarat în Parlament Michal Koudelka, directorul serviciilor cehe de informaţii BIS, citat de agenţia cehă de presă CTK.

Portrivit lui Michal Koudelka, grupul destructurat făcea parte dintr-o reţea creată de Rusia în alte ţări europene - pe al căror nume nu l-a dezvăluit.

”El (grupul) a fost creat de persoane care au legături cu serviciile ruse de informaţii şi a fost finanţat de Rusia şi Ambasada Rusiei”, a declarat Michal Koudelka.

Centrul naţional de luptă împotriva crimei organizate (NCOZ), care a contrinuit la destructurarea reţelei, a refuzt să comenteze cu privire la acest caz pentru AFP, invocând proceduri penale în curs.

Citește și: Elena Udrea ar putea da lovitura în Justiției! Avocatul său a intrat la rupere

În septembrie, agenţia cehă de informaţii NUKIB a dat asigurări că Rusia şi China constituie cele mai mari ameninţări la adresa securităţii cibernetice a Cehiei, o fostă ţată comunistă care a aderat la NATO în 1999.

În august, cotidianul Denik N scria că serviciile militare ruse de informaţii (GRU) se află probabil la originea ultimului atac vizând Ministerul de Externe ceh, care a avut loc în iunie.

În raportul său pe 2017, NUKIB a avertiza că diplomaţi ruşi şi chinezi şi-au internsificat activităţile de spionaj pe teritoriul ceh.

Aceste acuzaţii au provocat o serie de critici din partea preşedintelui ceh Milos Zeman, cunoscut prin poziţia sa împotriva musulmanilor şi în favoarea Beijingului şi Moscovei. Şeful statului ceh a îndemnat agenţia ca mai degrabă să caute terorişti islamişti pe teritoriul Cehiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.