Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură pentru Trump: Iranul și UE sfidează sancțiunile Washingtonului prin mecanismul Instex

Donald Trump nebun

Prima tranzacţie cu Iranul prin mecanismul Instex, care permite ocolirea sancţiunilor americane, va avea loc în câteva zile, a anunţat joi ministrul francez de finanţe, Bruno Le Maire, citat de Reuters, potrivit agerpres.ro.

Înfiinţat de Franţa, Germania şi Regatul Unit, Instex presupune tranzacţii în sistem barter, care nu implică transferuri financiare directe, ci compensarea între importatori şi exportatori, la nivel european.

Citește și: BREAKING Criminalul din Făget a fost dus cu mascații în fața procurorilor - Pentru ce INFRACȚIUNI va fi cercetat

"Dorim ca Instex să intre în vigoare în câteva zile şi sper că va putea funcţiona în câteva zile. Sper ca prima tranzacţie să se realizeze în câteva zile", a declarat Le Maire presei, în timpul unei vizite în Polonia. "Prima tranzacţie va fi limitată, dar este un punct de plecare şi ne aşteptăm ca Instex să fie un instrument eficient", a adăugat ministrul francez.

Exporturile de petrol ale Iranului şi tranzacţiile financiare aferente acestora sunt interzise de Statele Unite prin sancţiuni care ameninţă şi eventualii parteneri comerciali ai regimului de la Teheran.

Vezi și: ALERTĂ - Prima amendă din România pentru încălcarea GDPR: O bancă a fost sancţionată cu 130.000 de euro

SUA au reintrodus sancţiunile împotriva Iranului după ce s-au retras unilateral anul trecut din acordul nuclear încheiat de puterile internaţionale cu Teheranul în 2015. Acordul prevedea limitarea programului nuclear iranian, în schimbul suspendării sancţiunilor. Iranul a confirmat deja că a depăşit recent limita stocului de uraniu slab îmbogăţit impusă prin înţelegerea pe care semnatarii europeni, Rusia şi China încearcă să o menţină şi după retragerea Statelor Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.