Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lucian Bode: Investiţiile în comunităţi mai reziliente în faţa dezastrelor reprezintă o prioritate asumată la nivelul DSU şi al MAI

Inquam Photos / George Calin
Lucian Bode

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a afirmat, marţi, la prezentarea bilanţului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), că investiţii „în comunităţi reziliente” în caz de situaţii de urgenţă reprezintă o prioritate a MAI şi a DSU. Bode anunţă că, anul acesta, în sistemul românesc de urgenţă vor intra noi aeronave care vor fi folosite la misiuni de salvare a persoanelor. Este vorba despre două avioane SMURD şi zece elicoptere.

Lucian Bode declară că DSU este „un campion în atragerea fondurilor externe nerambursabile pentru asigurarea echipamentelor şi a tehnicii performante”.

„Aţi construit în cei 9 ani de activitate DSU un portofoliu consistent de proiecte, majoritatea susţinute prin atragerea fondurilor europene nerambursabile, dovadă fiind contractele ferme în valoare de aproximativ un miliard de euro încheiate în această perioadă. Aceste achiziţii sunt esenţiale pentru atingerea obiectivelor instituţionale de modernizare şi dezvoltare, beneficiarii reali fiind cetăţenii şi comunităţile noastre. Investiţiile în comunităţi mai reziliente în faţa dezastrelor reprezintă o prioritate asumată la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi la nivelul MAI. Ca urmare a investiţiilor făcute, avem la acest moment un nivel de dotare apreciat inclusiv de partenerii externi. Aceste investiţii vor continua, anul 2023 va fi un an de referinţă pentru dezvoltarea componentei de aviaţie a MAI, pentru că vor intra în structura noastră două avioane SMURD şi 10 elicoptere, şase dintre acestea fiind destinate salvării persoanelor şi gestionării situaţiilor de urgenţă iar patru pentru misiuni în sprijinul structurilor de ordone şi siguranţă publică”, a declarat Lucian Bode, marţi, la prezentarea bilanţului DSU, care are loc de Ziua Protecţiei Civile.

Ministrul a subliniat „rezultatele impresionante” ale salvatorilor români în cadrul misiunilor interne şi din afara ţării.

„Sunt rezultate impresionante ale adevăraţilor profesionişti ai IGSU, din IGA, Serviciului Salvamont, serviciilor de ambulanţă de la UPU care au făcut de cele mai multe ori eforturi supraomeneşti pentru a salva vieţi. Cu fiecare an misiunile de salvare derulate în sistem integrat au furnizat servicii de calitate celor aflaţi în dificultate. DSU a devenit o structură puternică, o structură care acţionează eficient care a evoluat şi s-a dezvoltat constant, o structură care se bazează pe o echipă e oameni profesionişti care pun suflet în ceea ce fac”, precizează Bode.

Conform ministrului, tehnica modernă şi pregătirea personalului au contribuit la dezvoltarea sistemului care astăzi este recunoscut la nivel naţional şi internaţional.

Lucian Bode a subliniat permanenta adaptare a resurselor umane, dar şi a celor logistice în cadrul sistemului de situaţii de urgenţă, el mulţumind salvatorilor „pentru devotamentul cu care răspund, de fiecare dată, misiunilor de ajutor”.

„Sunt convins că în cele mai multe situaţii doar devotamentul dvs, curajul şi grija faţă de semeni au făcut diferenţa dintre viaţă şi moarte. Profesionalismul dvs. a trecut dincolo de graniţele naţionale”, le-a transmis, Bode salvatorilor.

El a amintit de misiunea desfăşurată imediat după cutremurul din Turcia, anul acesta, dar şi de misiunile anul trecut desfăşurate de salvatorii români în Grecia, în Franţa, în Republica Slovenia, subliniind şi ajutorul umanitar oferit, alături de societatea civilă, Ucrainei.

„Mulţumesc tuturor celor care au pus umărul la acest efort umanitar imens. Solidaritatea este cel mai puternic sentiment şi asta îi uneşte pe salvatorii de pretutindeni în misiunile lor de multe ori extrem de dificile. (...) Au fost intervenţii riscante şi intense, însă profesionalismul şi maxima implicare au atras aprecierea lumii întregi. Prin aceste misiuni de intervenţie a fost confirmată valoarea salvatorilor români şi a fost validat, încă o dată, statutul de partener activ şi de încredere al României în calitate de furnizor serios şi performant în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă. Prin răspunsul rapid şi eficient furnizat în urma solicitărilor ţărilor afectate de situaţii de urgenţă diverse, aţi demonstrat că sunteţi pregătiţi, solidari şi eficienţi atunci când o situaţie critică se produce”, a mai spus Bode.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.