Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lucian Boia e desființat de rectorul celei mai mari universități din România: 'Mă doare teribil'

lucian boia

Declarațiile istoricului Lucian Boia referitoare la Republica Moldova continuă să facă valuri. După ce acesta i-a dat dreptate ambasadorului american la Chișinău că Republica Moldova nu e România, rectorul celei mari universități din România îl critică dur și îi pune la îndoială profesionalismul.

Vezi și: Băsescu face declarații ȘOC: Grupări mafiote vizau asasinarea mea. Se pregătea răpirea fiicei mele

Rectorul Universităţii Babes-Bolay din Cluj Napoca, Ioan Aurel Pop, a precizat la Realitatea Tv, că în opinia sa, afirmaţiile lui Lucian Boia, în care îi dă dreptate ambasadorului Sua la Chişinău, spunând că "R. Moldova nu este România", sunt un derapaj, adăugând că pe el îl deranjează teribil. Mai mult, Pop a mai adăugat că cel mai probabil Boia nu a mai consultat în ultima vreme arhive istorice pentru a se documenta pentru ce scrie, adăugând că astfel, Boia a renunţat la armele meseriei.

Întrebat cum pot fi interpretate atacurile lui Lucian Boia, Ioan Aurel Pop a spus:

"Sunt dureroase, pe mine mă dor teribil aceste afirmaţii, eu cred că trebuie să ne pregatim.. O să aniversăm o sută de ani de la  Marea Unire. Şi apar asemnea derapaje care pe mine mă deranjează teribil. Dacă cineva spune că Republica Moldova nu este România, faptic şi juridic are dreptate(...) Eu vă întreb altceva: dacă un stat vecin cu noi are acelaşi steag aproape ca noi, are limba naţională, dacă are şi leul ca monedă naţională, până nu demult a avut şi imnul nostru, dacă ascultă doine, ca noi, cum pot eu să spun, într-un moment, că nu e acelaşi lucru?", a spus Pop.

Vezi și: Cioloş uimeşte din nou: Cum a fost surprins în avionul spre Munchen/ FOTO

Vezi și: STENOGRAME: Doi oficiali de rang înalt, interceptați într-un dosar DNA

Rugat să precizeze dacă crede că există o intenţie a lui Boia în a enunţa aceste "derapaje", Pop a mai completat:

"Nu, cărtile sale din ultima vreme sunt fascinante, dar ele sunt panseuri de viata, dar eu nu cred ca în ultimele 3 decenii a intrat în arhive, iar un istoric care nu stidiază arhiva... El a renuntat la armele meseriei, dar nu se mai cheama istorie(...) Ele sunt luate drept adevar istoric şi este greşit".

Declaratia ambasadorului american la Chisinau, care a iscat reactii critice la Bucuresti, este una corecta, spune istoricul Lucian Boia, intr-un interviu pentru agentia de presa News.ro.

Vezi și: Mihai Gâdea, la un pas de moarte. Mircea Badea: Delira

Vezi ș: Ponta, replică pentru Dragnea: Asta-i de rău

Republica Moldova nu este Romania, pentru ca a avut parcursul ei unic in istorie, diferit fata de cel al Romaniei din care a facut parte in cele doua decenii interbelice. Basarabia, intareste Lucian Boia, nu este Romania, chiar daca e aproape de Romania, iar problema unirii nu se mai pune astazi, cand cei mai multi dintre moldoveni prefera sa traiasca intr-un stat independent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.