Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lucian Petrică Rusu (SGG): Suntem pregătiți de iarnă - stocurile de gaze naturale, cărbune, și nivelul lacurilor de acumulare hidro, sunt în parametri

Guvernul Romaniei
Lucian Petrica Rusu

Într-o conferință recentă, Guvernul României a declarat prin reprezentantul sau, domnul Lucian Petrică Rusu, secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, că prioritatea sa este funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Energetic Național, inclusiv în perioada de iarnă 2020-2021.

“Orice problemă ar putea apărea pentru sistemul energetic național, în această perioadă de pandemie, va avea efecte mult mai drastice. De aceea, vă asigur că totul este bine pregătit, astfel încât să facem cu brio față oricărei situații. Asigur publicul și mediul industrial că România dispune de resurse sufieciente pentru a asigura necesarul energetic în iarnă care urmează. Mai direct spus, România este pregătită pentru iarnă 2020-2021!” a afirmat Secretarul de Stat din cadrul SGG, domnul Lucian Rusu.

În ceea ce privește sistemul energetic în perioada sezonului rece, a fost format un comandament energetic de iarnă, coordonat de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA) din care fac parte reprezentanți ai instituțiilor și autorităților publice competente în domeniul energiei, precum și ai operatorilor economici din sectorul energiei electrice și al gazelor naturale.

Comandamentul urmărește analiza stadiului pregătirilor și monitorizează măsurile întreprinse de operatorii economici. Mai mult de atât, în cadrul acestei structuri, se monitorizează cu atenție funcționarea Sistemului Energetic Național și a Sistemului național de transport al gazelor naturale în perioada noiembrie 2020 – martie 2021, identificând și soluționând orice situație sau disfuncționalitate imprevizibilă.

Din cadrul acestui comandament, fac parte și cei doi operatori ai rețelelor naționale de gaze și electricitate, Transgaz și Transelectrica, companii de stat aflate în subordinea Secretariatului General al Guvernului. Aceste două companii au avut parte de o creștere a investițiilor pentru digitalizare, automatizare și pentru modernizarea rețelelor, fapt ce a crescut gradul de pregătire a acestora pentru sezonul rece, în comparație cu anul trecut.

Secretarul de Stat, domnul Lucian Rusu, a mai declarat în cadrul aceleiași conferințe că: “Am constatat că măsurile obligatorii privind nivelul de siguranță și securitate sunt îndeplinite, nivelul stocurilor de gaze naturale și cărbune, precum și nivelul lacurilor de acumulare se află în parametri corespunzători. În plus, operatorii de distribuție energie electrică și gaze naturale sunt pregătiți, de asemenea, cu stocuri de rezervă, în caz de necesitate”.

Din declarația domniei sale, se pare că una dintre principalele provocări este reprezentată de estimarea nivelurilor de consum în perioada care urmează, dat fiind gradul de incertitudine privind evoluția pandemiei. Guvernul ține cont de acest element în luarea deciziilor, iar în ceea ce privește nivelul consumului de energie electrică, s-a luat în considerare nivelul de consum din anul precedent, din perioada noiembrie-martie.

Conform Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, consumul mediu de anul acesta a înregistrat valori mai mici cu 3.1% decât cele înregistrate anul trecut, însă suntem pregătiți și pentru a preîntâmpina creșteri bruște.

Un mare avantaj național, este reprezentat de producția internă de gaz a României, care poate acoperi mai mult de 80% din consumul intern, ceea ce face ca dependenţa de gazul din import să fie una redusă, și astfel suntem mai puţin expuşi la diverse situaţii ce pot apărea în contextul geopolitic.

În încheiere, Secretarul de Stat din cadrul SGG, domnul Lucian Petrică Rusu, a concluzionat că “nu se întrevăd probleme în asigurarea consumului de gaze naturale și de energie electrică în perioada sezonului rece în România, iar Guvernul este pregătit să ofere soluții în cazul în care ar apărea situații neprevăzute”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.