Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lucian Pintilie, omagiat de universitatea căreia i-a refuzat mereu titlul de Doctor Honoris Causa

mediafax.ro
film

Regizorul Lucian Pintilie este omagiat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I. L. Caragiale" (UNATC) din București, pe care a refuzat-o de câte ori i-a propus titlul de Doctor Honoris Causa, cu ocazia zilelor instituției de învățământ, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

"Studenții și profesorii universității noastre își acordă, în fiecare an, pe 30 ianuarie, o zi de relache. E data pe care istoria culturii o menționează ca zi de naștere a lui Caragiale și, de aceea, un prilej de sărbătoare și sărbătorire a celor care, prin activitatea lor, au marcat arta și învățământul artistic din țara noastră. Lucian Pintilie a refuzat, de fiecare dată când «institutul» pe care l-a absolvit (al 13-lea (!) pe lista promoției 1956, clasa profesorului George Dem. Loghin), a dorit să îl «sancționeze» cu titlul de Doctor Honoris Causa. Dar, cum în carnavalul vieții regulile se pot schimba în timpul jocului, în același spirit polemic care le-a fost comun lui Caragiale și lui Pintilie, am decis să îi omagiem împreună, în contumacie, nu una, ci două zile, pe 30 și 31 ianuarie", arată reprezentanții instituției de învățământ.

Ziua UNATC 2019 a debutat miercuri, de la ora 11.00, când trei dintre foștii rectori ai UNATC, Victor Rebengiuc, Florin Mihăilescu și Florin Zamfirescu, au fost invitați să modereze un dialog deschis între studenți și colaboratori ai lui Lucian Pintilie (actori, scenografi, directori de imagine, scenariști, producători). După amiază au fost proiectate două documentare realizate în timpul filmărilor la "De ce trag clopotele, Mitică?" ("Fără titlu", un film de Horea Lapteș) și "Balanța" ("Filmare/ Filmage", realizat de Gabriel Kosuth).

"Fantezia unui mare artist este nelimitată, ea e stimulată în primul rând de prezența altor mari artiști, care au trăit înainte sau în același timp cu el; experiențele artistice trecute și contemporane o proiectează în direcțiile cele mai halucinante, cele mai neverosimile ale cunoașterii. Expresia acestor căutări noi o știm. Ea e întotdeauna polemică. Cu ce a fost înainte sau chiar cu artistul însuși", scria Lucian Pintilie, în 1965, într-un articol publicat de revista Teatrul.

Întâlnirea continuă joi, când, de la ora 11.00, are loc o sesiune de comunicări științifice coordonată de Laurențiu Damian. După-amiază, vor fi difuzate două dintre capodoperele cinematografice ale lui Lucian Pintilie: "De ce trag clopotele, Mitică?" (ora 16.00) și "Balanța" (ora 18.30).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.