Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lucian Romaşcanu: 'Ia românească, element identitar al culturii noastre; dosarul privind înscrierea în patrimoniul UNESCO - evaluat în noiembrie/decembrie'

Inquam Photos
Lucian Romașcanu

Ia românească, element identitar al culturii noastre, a depăşit graniţele ţării, fiind apreciată pe întreg mapamondul, afirmă ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, care reaminteşte că România a depus împreună cu Republica Moldova, în martie anul trecut, dosarul pentru înscrierea în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanităţii UNESCO.

"Ia românească, element identitar al culturii noastre, a depăşit graniţele ţării datorită frumuseţii şi ingeniozităţii creatorilor populari, a ajuns pe marile podiumuri de modă, fiind apreciată pe întreg mapamondul. Este purtată de bunici, de părinţii noştri şi chiar de cei tineri, care asigură astfel o continuitate a tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti", a declarat Romaşcanu, potrivit Agerpres.

Declaraţia ministrului Culturii survine în contextul promulgării de către preşedintele Klaus Iohannis a Legii pentru instituirea zilei de 24 iunie ca Ziua Iei, adoptată pe 31 mai de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Romaşcanu aminteşte că "o recunoaştere în plus a valorii bluzei româneşti este adusă de acţiunea României, care a depus împreună cu Republica Moldova, în martie anul trecut, dosarul multinaţional "Arta cămăşii cu altiţă - element de identitate culturală în România şi Republica Moldova" pentru înscrierea în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanităţii UNESCO".

Potrivit Ministerului Culturii, dosarul de nominalizare va fi evaluat în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din noiembrie/decembrie 2022.

Ia românească a fost celebrată în ultimii ani, în data de 24 iunie, la iniţiativa comunităţii online "La Blouse Roumaine", de anul acesta devenind oficial Ziua Iei. Potrivit legii, vor putea fi organizate activităţi culturale, sociale şi artistice şi pot fi difuzate materiale care vizează promovarea şi protejarea iei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.