Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lucrarea 'George Enescu' de Corneliu Baba va fi expusă în Galeria Naţională de Artă Românească Modernă

http://stiri.tvr.ro
Concursul George Enescu

Lucrarea "George Enescu" de Corneliu Baba, alături de o alta cu trimitere la universul enescian, "Natură statică cu vioară", vor fi expuse, de miercuri, în Galeria Naţională de Artă Românească Modernă a Muzeului Naţional de Artă al României, informează un comunicat al instituţiei de cultură transmis AGERPRES.

Lucrarea care îl înfăţişează pe Enescu a fost realizată de Corneliu Baba în anul 1955, autorul revenind cu repictări ale acesteia până în anul 1991. La dorinţa sa expresă, tabloul, expus acum, a înlocuit o altă lucrare cu acelaşi subiect din anul 1955, de care pictorul era nemulţumit şi pe care a distrus-o, potrivit agerpres.ro.

Corneliu Baba l-a reprezentat pe Enescu în postura sa caracteristică, uşor aplecat, cu vioara sub braţ, cum apărea la finalul concertelor sale, în ţinuta specifică de spectacol. Este una dintre imaginile iconice ale marelui compozitor şi interpret, care îl înfăţişează pe un fundal incert, o masă de culoare care nu-l situează într-un spaţiu anume ci, cumva, în eternitate, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, într-unul dintre caietele sale, Corneliu Baba a transcris câteva rânduri despre Enescu din cartea lui Bernad Gavoty, "Les souvenirs de Georges Enesco": "Cum compun: lucrez încet şi în taină, mergând până la a le ascunde apropiaţilor schiţe pe care de altfel nu au nici o intenţie să le fure. Sunt bântuit de scrupule, dar deznădejdea îmi este străină: sunt prea umil ca să-mi ofer luxul disperării. (...) În fine, nu sunt niciodată mulţumit, niciodată. Dacă aş fi, într-o zi aş înceta să mai compun, chiar în acelaşi moment, ca să eternizez o clipă minunată...".

Cele două tablouri vor fi prezentate pe durata Festivalului Internaţional "George Enescu", cu care Muzeul Naţional de Artă al României este partener, o parte dintre concerte desfăşurându-se în sala Auditorium a muzeului în zilele de 5, 12, 19 şi 26 septembrie, de la ora 10,30. Accesul în sală se face din str. Ştirbei Vodă 1-3.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.