Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lucrările de restaurare a bisericii evanghelice din Alma Vii din Sibiu se află la jumătate

sheffieldbaptist.com
Cruce Paste Golgota

Lucrările de restaurare şi de reconversie funcţională a bisericii fortificate din satul Alma Vii, din judeţul Sibiu, demarate în septembrie 2019, sunt pe jumătate finalizate, au anunţat luni coordonatorii proiectului, informează News.ro.

În urmă cu câteva săptămâni, Fundaţia „Mihai Eminescu” anunţa pe Facebook că lucrările pentru restaurarea bisericii din Alma Vii „sunt sistate până pe 1 martie, însă dacă vremea va fi blândă, acestea pot fi reluate şi mai devreme”.

Luni, fundaţia a transmis un comunicat în care face bilanţul provizoriu al lucrărilor.

„REVEAL Alma Vii - Redescoperiţi Alma Vii” este un proiect complex integrat de restaurare şi reconversie funcţională a bisericii fortificate din satul Alma Vii, comuna Moşna, judeţul Sibiu.

Finanţarea în valoare de 500.000 de dolari a fost câştigată de Fundaţia Mihai Eminescu Trust în urma unui concurs de proiecte desfăşurat anual la nivel mondial prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale (AFCP) al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.

Scopul proiectului este salvarea unui monument de importanţă internaţională, construit la începutul secolului al XIV-lea de comunitate, şi pus acum în pericol din cauza schimbărilor în structura comunităţii. În acelaşi timp, proiectul îşi propune să transforme satul Alma Vii într-un model internaţional de bune practici de dezvoltare locală şi regională autentică, durabilă, prin integrarea conservării şi valorificării durabile a patrimoniului cultural.

Proiectul „REVEAL Alma Vii” include, pe lângă restaurarea bisericii evanghelice, acţiuni ce au ca scop redarea ei comunităţii şi folosirea ei în scopuri culturale, educative şi turistice. Acest proiect face parte din conceptul „Satul de Sine Stătător”, dezvoltat de Mihai Eminescu Trust; scopul acestuia fiind de a revitaliza comunităţile locale şi de a îmbunătăţi calitatea vieţii localnicilor prin valorizarea responsabilă a patrimoniului cultural şi natural. „Satul de Sine Stătător” urmăreşte implicarea oamenilor din comunitate, precum şi folosirea de cunoştinţe, unelte şi tehnici tradiţionale.

„REVEAL Alma Vii – Redescoperiţi Alma Vii” se desfăşoară pe o perioadă de 27 de luni şi cuprinde 16 etape importante de implementare. Proiectul a început în septembrie 2019 şi va fi finalizat în luna decembrie a acestui an.

Caroline Fernolend, preşedinta Mihai Eminescu Trust, a transmis: „Principalul scop al acestui proiect este salvarea şi punerea în siguranţă a bisericii evanghelice, care face parte din ansamblul bisericii fortificate din Alma Vii, monument categorie A de pe lista monumentelor istorice din Romania. Prin atingerea primului scop, restaurarea bisericii evanghelice, reuşim să predăm comunităţii pluriculturale un monument salvat, de fapt obiectivul cel mai vizibil şi vizitat din satul lor, iar comunitatea va putea culege roadele acestui demers încă foarte mulţi ani de acum înainte. (...) Sunt sigură că acest proiect va avea un impact regional şi naţional în domeniul restaurării exemplare şi al turismului responsabil. Pe plan local, vorbim deja de un impact prin atragerea tot mai multor familii din România şi Europa care se instalează în satul Alma Vii”.

Până în prezent, au fost finalizate în proporţie de 90% lucrările de restaurare a acoperişului bisericii şi a structurii de rezistenţă a acestuia, începute în vara anului trecut. Totodată, au fost realizate lucrări de subzidire în interiorul şi exteriorul bisericii, dar şi două serii de săpături arheologice în dreptul sacristiei, solicitate în avizul primit pentru proiectul tehnic din partea Comisiei Naţionale pentru Monumente Istorice.

Citește și: Analiză │ România este condusă de ardeleni: Președintele, serviciul secret, Justiția, Academia, partidele politice sau ministerele

Constructorii s-au axat pe lucrări la rezistenţa şi învelitoarea clădirii, la nivelul de apărare 2 şi la şarpantă au fost înlocuite elementele degradate, au fost revizuite, recondiţionate şi montate piese originale din lemn la structura şarpantei. A fost demontată învelitoarea, ţigla şi solzii, inclusiv coamele, şi au fost sortate ţiglele bune. Pentru acestea din urmă, s-a efectuat un tratament biocid cu săruri cuaternare de amoniu împotriva depunerilor biologice, prin pensulare sau pulverizare.

Au fost montate şipci noi răşinoase pentru ţigle. Procesul a fost urmat de montarea ţiglelor ceramice de tip „solzi”, noi şi vechi, şi s-a executat o fixare mecanică la fiecare ţiglă cu şuruburi, cuie sau sârme anticorozive. Ţiglele ceramice noi de tip solzi pentru înlocuire, maxim 50%, au avut aceeaşi dimensiune cu cea originală – ţiglă manuală sau recuperată de la alte construcţii. S-au montat ţigle ceramice solzi de completare cu fixare cu mortar var-nisip pe zona aticelor şi frontoanelor. Coamele ceramice noi şi vechi au fost montate cu prindere mecanică şi fixare cu mortar var-nisip, iar coamele menţinute pe poziţie au fost rostuite. Piesele de învelitoare au fost fixate cu mortar de var-nisip cu adaos de trass sau praf de cărămidă.

Lucrările au fost supervizate în permanenţă. În jurnalul de intervenţie al lucrărilor a fost marcat şi măsurat constant progresul. Începând cu 18 decembrie 2020, lucrările de restaurare au fost sistate, pe perioada anotimpului rece, aceastea urmând să fie reluate în luna martie.

Citește și: Europenii pot mânca viermi în siguranță! UE a aprobat utilizarea lor: pot fi puși chiar și în pâine

În ceea ce priveşte acţiunile alături de comunitate, au fost organizate trei ateliere pentru 25 de copii şi tineri din sat şi două şcoli de vară alături de voluntarii Fundaţiei. În total, 10 voluntari din diferite colţuri ale ţării au desfăşurat activităţi şi workshopuri cu diferite teme pentru tânăra generaţie din sat. Acestea s-au desfăşurat în conformitate cu dispoziţiile în vigoare în perioada respectivă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.