Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lucrările de restaurare şi punere în valoare a Castelului Bánffy din Răscruci, finalizate

www.dejulmeu.ro
Conacul Banffy din Sanmarghita

Consiliul Judeţean Cluj anunţă că au fost finalizate lucrările de restaurare, conservare şi punere în valoare a Castelului Bánffy, monument istoric din localitatea Răscruci, comuna Bonţida. Castelul va putea fi vizitat de public şi va găzdui evenimente culturale, potrivit news.ro.

Potrivit Consiliului Judeţean Cluj, proiectul a fost derulat în urma accesării de fonduri europene, în valoare de aproximativ 4 milioane de euro, la care se adaugă suma de aproximativ 7,5 milioane de euro, asigurată din bugetul propriu al judeţului.

”Prin finalizarea acestui proiect oferim un obiectiv deosebit clujenilor, turiştilor sau pasionaţilor de istorie şi frumos. Valorificarea acestei perle arhitecturale cu o importanţă istorică şi culturală deosebită va impulsiona dezvoltarea acestei întregi zone a judeţului. Castelul Bánffy din Răscruci, un obiectiv identitar şi un punct de referinţă pe harta turistică din Transilvania, va putea fi vizitat de publicul larg şi va fi un spaţiu comunitar, care va găzdui evenimente culturale şi nu numai”, a declarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Lucrările au vizat atât zidurile interioare şi exterioare ale castelului, compartimentările, finisajele, instalaţiile de utilităţi, cât şi componentele artistice, precum tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn şi lemn pictat, mobilierul, şemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripţiile etc.

Etajul castelului cuprinde o bibliotecă/mediatecă, o sală multifuncţională pentru activităţi culturale, o sală de curs de mici dimensiuni, un birou de cercetare şi unul administrativ, precum şi grupuri sanitare. Subsolul imobilului include un spaţiu expoziţional.

De asemenea, au arătat reprezentanţii CJ Cluj, investiţia a constat şi în restaurarea parcului castelului, o componentă importantă fiind reprezentată de amenajarea lacului din incintă. Astfel, a fost construit un ponton din lemn, au fost refăcute porumbarul din mijlocul lacului şi fântâna arteziană, a fost edificat un pod peste canal, respectiv alte două poduri pentru şanţul de evacuare a apei lacului, fiind amenajate şi accesurile auto şi pietonale. Totodată, au fost realizate lucrări de amenajare peisagistică şi de plantare de arbori. Mai mult, au fost consolidate alte trei imobile care au destinaţia de clădiri conexe necesare deservirii castelului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.