Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lucruri ciudate se întâmplă în Turcia: Ginerele lui Recep Tayyip Erdogan a demisionat și de la conducerea Fondului suveran al Turciei

Agerpres - Reuters
Recep Tayyip Erdogan

Ginerele preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, Berat Albayrak, a demisionat vineri şi din postul de vicepreşedinte al Fondului suveran al Turciei, la trei săptămâni după ce şi-a anunţat demisia din funcţia de ministru de Finanţe al ţării, transmite AFP.

Considerat altădată al doilea cel mai puternic om din Turcia şi un posibil succesor al lui Recep Tayyip Erdogan, Berat Albayrak a provocat un cutremur politic în data de 8 noiembrie când şi-a anunţat demisia din guvern, citând motive de sănătate, scrie agerpres.ro.

Citește și: Medicul Adrian Marinescu: ‘Pas cu pas vor fi luate măsuri. Vom vedea că din ce în ce mai multe zone, le vom avea în varianta de lockdown’

Berat Albayrak "a părăsit Consiliul de administraţie al Fondului suveran al Turciei, după ce a cerut să intre în concediu", a anunţat vineri preşedinţia turcă într-un comunicat de presă.

Albayrak a fost numit în 2018 în postul de vicepreşedinte al Fondului suveran al Turciei, o entitate strategică condusă de preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Citește și: Medic: ‘Dacă nu credeți că există COVID19 mergeți voluntari la un spital ce tratează astfel de bolnavi. Țineți de mână un pacient speriat care abia respiră’

Această dublă demisie pare să semnaleze retragerea din viaţă politică a lui Albayrak, care nu s-a mai exprimat în public de la începutul lunii noiembrie.

Dubla sa nominalizare la conducerea fondului suveran de investiţii şi în postul de ministru de Finanţe, în 2018, a fost primită cu scepticism de către pieţele financiare, care i-au reproşat lipsa de experienţă. În ultimii doi ani lira turcă s-a prăbuşit în raport cu dolarul, rezervele valutare ale Băncii Centrale ale Turciei s-au diminuat în încercarea disperată de a apăra moneda naţională iar inflaţia anuală rămâne una ridicată (11,89% în octombrie).

Citește și: Eugen Tomac: ‘Avem nevoie de un vaccin împotriva risipei banilor publici! Statul nu reușește să colecteze veniturile la bugetul de stat’

Înfiinţat în 2016, Fondul suveran al Turciei, care gestionează participaţiile deţinute de stat la mai multe companii, este un instrument cheie în arsenalul de finanţare a proiectelor de infrastructură faraonice promovate de Erdogan. Preşedintele Turciei a preluat conducerea acestui organism în 2018 şi între timp importanţa fondului a crescut pe măsură ce portofoliul său de active publice s-a extins.

Potrivit informaţiilor publicate pe pagina sa de Internet, Fondul suveran al Turciei gestionează active în valoare de 177 miliarde lire turceşti (aproximativ 19 miliarde euro la cursul de schimb actual) în aproximativ 20 de companii, precum compania aeriană Turkish Airlines şi băncile Ziraat şi Halkbank.

Citește și: E oficial! Președintele a semnat: Zile libere pentru acești angajați .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.