Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lucrurile au luat în Israel o întorsătură `Scandaloasă`/ Extrema dreapta obține crearea unei miliții civile în schimbul acceptării `Pauzei reformei justitiei`

The Times of Israel
Itamar Ben Gvir

În vreme ce prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a anunţat că "pune pe pauză" controversata sa reformă a justiţiei după peste 12 săptămâni de manifestaţii, predomină prudenţa printre opozanţii la proiect. Acum însă aflăm și costul acceptării punerii pe Pauză a reformelor - crearea unei miliții civile sub autoritatea ministrului securităţii interne, Itamar Ben Gvir.

În Israel predomină prudenţa, a doua zi după anunţarea de către Benjamin Netanyahu a unei pauze, rămânând încă totul de făcut pentru o ieşire din criză, relatează France 24 preluat de Rador.

Prim-ministrul "a ştiut să transforme cu vorbe frumoase o înfrângere usturătoare într-un meci nul", afirma marţi Nahum Barnea, editorialist al cotidianului "Yediot Aharonot". "Orice spune sau va spune, puţină lume îl crede; eu cred că încrederea în el nu e mare, inclusiv printre manifestanţii de dreapta veniţi ieri cu miile", continuă el, referindu-se la prima contramanifestaţie ţinută luni seara la Ierusalim de partizani ai reformei.

Proiectul de reformă a justiţiei este denunţat în stradă de la anunţarea sa la începutul lunii ianuarie de unul din guvernele cele mai de dreapta pe care le-a cunoscut Israelul şi a dat naştere uneia din cele mai mari mişcări de mobilizare populară din ţară.

Potrivit guvernului lui Benjamin Netanyahu, reforma urmăreşte să reechilibreze puterile, diminuând prerogativele Curtii Supreme, pe care Executivul o consideră politizată, în avantajul Parlamentului. Criticii proiectului de lege consideră dimpotrivă, că reforma riscă să ducă la o derivă iliberală sau autoritară şi insistă pe amploarea manifestaţiilor împotriva reformei, de mai multe săptămâni.

O "şansă la un adevărat dialog"

După o zi de intensificare a contestării şi apariţia unor tensiuni în cadrul majorităţii, Benjamin Netanyahu a anunţat într-un discurs luni seara că "a decis o pauză" în examinarea proiectului pentru a da "o şansă pentru un adevărat dialog" pentru a adopta un text mai consensual în sesiunea parlamentară de vară ce urmează să se deschidă pe 30 aprilie.

Zeci de mii de manifestanţi au ieşit în stradă duminică seara şi luni după anunţarea, duminică, a demiterii ministrului apărării, Yoav Gallant, care ceruse în ajun îngheţarea reformei în faţa unei mişcări importante a rezerviştilor care refuzau să-şi îndeplinească obligaţiile militare.

Luni, preşedintele israelian, Isaac Herzog, ceruse "oprirea imediată" a procesului legislativ pe această reformă.

Reacţionând rapid la anunţul lui Benjamin Netanyahu, principalii doi lideri ai opoziţiei, centriştii Yair Lapid şi Benny Ganz au spus că sunt gata să discute cu guvernul, dar sub egida preşedintelui, avertizând totodată guvernul contra oricărei înşelătorii.

"Mai bine mai târziu decât niciodată", a declarat Benny Gantz. "Ne vom prezenta imediat la reşedinţa preşedintelui, cu mâna întinsă", a adăugat el, îndemnându-l pe Benjamin Netanyahu "să înceteze cu ameninţările" şi să trimită o echipă la Isaac Herzog.

Marţi, comentatorii politici erau sceptici în legătură cu intenţiile lui Benjamin Netanyahu.

O miliţie sub autoritatea lui Itamar Ben Gvir

Discursul lui a fost urmat de lungi negocieri cu partenerii săi de extrema dreaptă, în special ministrul securităţii interne, Itamar Ben Gvir, care, potrivit presei, a ameninţat că pleacă din guvern în caz de pauză în reformă.

Partidul lui Itamar Ben Gvir a anunţat înaintea declaraţiei lui Benjamin Netanyahu semnarea unui acord între cei doi prin care se acordă ministrului noi prerogative, și anume crearea unei "gărzi naţionale" civile sub autoritatea sa, ale cărei detalii nu au fost comunicate.

"Este o victorie pentru protestatari, dar cel care l-a făcut cu adevărat pe Netanyahu să cedeze şi l-a călcat în picioare este Itamar Ben Gvir [...] el a obţinut de la el o promisiune scandaloasă: crearea unei miliţii care să fie în subordinea lui", denunţă marţi Yossi Verter, corespondentul de politică al "Haaretz" pe prima pagină a cotidianului de stânga.

O altă voce importantă a guvernului, ministrul de finanţe, Betzalel Smotrich, aflat în fruntea partidului de extrema dreaptă Sionism religios, a dat asigurări luni, după discursul lui Benjamin Netanyahu, că "reforma va avansa şi schimbările necesare în sistemul judiciar şi democraţia israeliană vor avea loc".

Unul din colectivele aflate la originea manifestaţiilor contra reformei a anunţat continuarea contestării "atâta vreme cât lovitura judiciară nu va fi oprită complet".

Două sondaje difuzate luni seara de televiziunile israeliene arată o pierdere a încrederii în partidul Likud al lui Benjamin Netanyahu, care ar pierde 7 mandate în caz de alegeri, în situaţia în care coaliţia de la putere nu dispune decât de o slabă majoritate în Parlament, cu 64 de deputaţi (din 120).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.