Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban, anunț ENERVANT pentru PSD - ALDE - Ce se va întâmpla după ce BNR a redus nivelul maxim al gradului de îndatorare

Inquam Photos / Octav Ganea
ludovic orban

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat duminică, la Băileşti, că decizia BNR privind reducerea nivelului maxim al gradului de îndatorare a fost luată prea târziu, pentru că restrângerea consumului se manifestă pe piaţă de circa trei luni, scrie Agerpres.

"Decizia BNR nu este o decizie care a fost luată devreme şi care ar provoca o restrângere a consumului, aşa cum încearcă să acrediteze cei de la PSD. Restrângerea consumului este un trend de trei luni de zile, care s-a manifestat pe piaţă înaintea deciziei BNR, iar BNR a luat decizia, după opinia mea, prea târziu, pentru că o bună perioadă de timp consumul a fost alimentat artificial prin creşteri de venituri în sectorul public şi prin relaxarea condiţiilor de creditare, adică ne-am întors iar în perioada 2007, când se lua credit cu buletinul", a spus Orban într-o conferinţă de presă.

Preşedintele PNL a explicat că foarte multe persoane, având şi venituri mai mari, au manifestat "optimism" şi şi-au asumat riscuri foarte mari, îndatorându-se într-un procent foarte mare raportat la veniturile pe care le au, existând astfel riscul incidentelor de plăţi. Potrivit lui Orban, restrângerea consumului va duce la dispariţia singurului motor de creştere economică folosit de Guvernul PSD-ALDE, motiv pentru care este posibil ca în 2019 creşterea economică să nu depăşească 2%.

"Restrângerea consumului tocmai acestui fapt se datorează: că oamenii s-au dus mai mult decât le permitea plapuma, iar în momentul de faţă nu mai au din ce să cumpere şi asta e restrângerea cererii pe piaţă, care va duce la dispariţia singurului motor de creştere pe care l-au folosit guvernanţii PSD-ALDE, şi anume, creşterea consumului. În momentul în care le dispare şi acest motor de creştere, aşteptările noastre sunt ca în 2019, nu că va fi creştere de 3-3,5%, ci e posibil să avem o creştere economică de unu, maximum două procente, ceea ce ar însemna o catastrofă pentru proiecţiile bugetare în baza legii salarizării publice şi legii pensiilor. Nu mai vorbesc de toate celelalte pomeni pe care le-au făcut în diferite domenii", a afirmat Orban.

Citește și: CUTREMUR DIPLOMATIC Atacurile lui Darius Vâlcov și Liviu Pop la adresa minorităților fac România subiect de anchetă în Adunarea Parlamentară a CE

Nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei şi 20% la cele în valută începând din 1 ianuarie 2019, în timp ce pentru creditele aferente achiziţionării primei locuinţe rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale, potrivit Regulamentului pentru modificarea condiţiilor de creditare aprobat miercuri de Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.