Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CUTREMUR DIPLOMATIC Atacurile lui Darius Vâlcov și Liviu Pop la adresa minorităților fac România subiect de anchetă în Adunarea Parlamentară a CE

valcov

Un număr de 22 de membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei au semnat o rezoluție prin care cer forului european o anchetă cu privire la atacurile lui Darius Vâlcov, consilierul premierului, și ale fostului ministru al Educației, Liviu Pop, la adresa minorității germane din România, relateaza mediafax.

Solicitarea vine în contextul în care Darius Vâlcov a asociat, într-o postare pe Facebook, însemnele Forumului Democrat al Germanilor cu svastica, iar Liviu Pop a declarat că Forumul Democrat al Germanilor ar fi continuatorul unor organizaţii naziste.

"De secole, minoritatea autohtonă germană a intrat în atenția Convenției cadru pentru protecția minorităților naționale semnată de Consiliul Europei în 1995, și care s-a stabilit în România. România a ratificat Convenția. De când un membru al minorității germane a fost ales președinte al României în 2014, această minoritate s-a confruntat cu atacuri sistematice, tot mai multe în ultimele luni, și a fost ținta insultelor colective din partea unor înalți demnitari ai partidului de guvernare PSD și a mass-media apropiată Guvernului, lucru care poate distruge permanent pacea socială.

Președintele Comisiei pentru învățământ, fostul ministru al Educației Liviu Pop, a catalogat Forumul Democrat German din România «o organizație nazistă», într-un interviu public în luna august. În plus, fostul ministru al Finanțelor și consilierul premierului domnul Darius Vâlcov, a publicat un video pe Facebook care folosește un colaj foto care incorporează simboluri Național Socialiste pentru a îl înstrăina pe președintele României care este membru al comunității germane", precizează în document semnatarii rezoluției.

Aceștia susțin, în textul moțiunii, că astfel de acțiuni de defăimare în România, la nivel guvernamental, sunt îngrijorătoare. Prin urmare, ei cer Adunării Parlamentare o anchetă și măsuri urgente prin care țara noastră să înceapă să respecte drepturile minorităților naționale.

"Intensitatea și frecvența acțiunilor de defăimare colectivă din cercurile guvernamentale și lipsa distanțării publice a altora de aceste acte reprezintă un motiv de îngrijorare. Adunarea Parlamentară ar trebui să ancheteze modul de implementare a protecției minorităților naționale din România și să solicite urgent României să respecte și să protejeze minoritățile naționale - în acest caz să protejeze minoritatea germană", potrivit sursei citate.

Darius Vâlcov a avut, la începutul lunii septembrie, o postare pe Facebook în care spunea că Forumul Democrat al germanilor din România este continuatorul mişcării Grupul Etnic German, iar preşedintele Iohannis apare cu o mustaţă şi o tunsoare asemănătoare lui Adolf Hitler. De asemenea, senatorul PSD Liviu Pop a declarat, în luna august, la un post de televiziune, că preşedintele României, Klaus Iohannis, a condus o organizaţie, care este un continuator al unui forum german nazist.

Pe 3 octombrie, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării l-a sancţionat pe Darius Vâlcov cu o amendă contravențională în valoare de 2.000 de lei, iar pe fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, cu avertisment.

Citește și: Adrian Năstase, DOCUMENT INCENDIAR: 'Băsescu, o mare ticăloșie, vânzarea băncilor și a industriei românești' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.