Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban, după raportul MCV: CE și PE au arătat că Guvernul şi majoritatea parlamentară PSD - ALDE sunt în afara valorilor europene

Inquam Photos / Octav Ganea
ludovic orban

Preşedintele PNL Ludovic Orban consideră că Parlamentul European şi Comisia Europeană au arătat clar faptul că Executivul de la Bucureşti şi majoritatea parlamentară PSD - ALDE sunt în afara valorilor şi principiilor europene, în afara reglementărilor care stau la baza funcţionării UE, potrivit Agerpres.

"Coaliţia PSD - ALDE a scris o nouă marţi neagră în istoria României de după 1 ianuarie 2007, mai precis de la integrarea României în UE. Astăzi, Comisia Europeană şi Parlamentul European au arătat clar că Guvernul şi majoritatea parlamentară PSD - ALDE sunt în afara valorilor europene, în afara principiilor europene, în afara reglementărilor care stau la baza funcţionării Uniunii Europene. Astăzi se vede limpede că un clan de derbedei politici specializaţi în infracţiuni au capturat statul român şi folosesc puterea obţinută în alegeri nu pentru a servi interesul cetăţeanului român, ci pentru a-şi rezolva problemele personale şi pentru a încerca să scape de consecinţele infracţiunilor pe care le-au săvârşit de-a lungul carierei lor politice", a susţinut Orban, marţi, la Palatul Parlamentului.

Citeste si Claudiu Manda, după audierea de la DNA: Am fost citat martor, am plecat martor. Nu pot da detalii

El a adăugat că raportul privind MCV şi rezoluţia Parlamentului European arată foarte clar că Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu şi "camarila din jurul" lor sunt antieuropeni şi "pun în pericol toate beneficiile cetăţenilor români de pe urma apartenenţei României la UE".

"De la recomandările formulate de plenul Comisiei de la Veneţia, (...) Dragnea şi Tăriceanu au continuat cu agresiunea sistematică împotriva independenţei Justiţiei, împotriva recomandărilor formulate de Comisia de la Veneţia şi împotriva tuturor punctelor de vedere şi avertismentelor exprimate de oficialii europeni. Au demarat procedura de revocare a procurorului general în condiţiile în care recomandarea Comisiei de la Veneţia era foarte clară - de a modifica legile Justiţiei şi de a reechilibra mecanismul de numire, respectiv de revocare, a procurorilor şefi -, au trecut pe repede-înainte prin Parlament Ordonanţa 92, deşi punctele de vedere cu privire la ea au fost critice şi clar exprimate de oficialii europeni şi de reprezentanţii Comisiei de la Veneţia", a spus acesta.

Ludovic Orban consideră că astăzi se vede clar, atât prin rezoluţia Parlamentului European, cât şi prin raportul MCV, că "UE nu mai tolerează derapajele grave ale actualei Puteri de la principiile, valorile şi reglementările europene".

Marţi, Comisia Europeană a recomandat României, în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, să suspende imediat punerea în aplicare a legilor Justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare şi să le revizuiască ţinând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO).

"Evoluţiile din ultimele 12 luni din România pun sub semnul întrebării sau dau înapoi unele progrese din ultimii zece ani, motiv pentru care Comisia Europeană a venit cu opt noi recomandări în cadrul raportului MCV pentru România", a declarat, la Strasbourg, prim-vicepreşedintele executivului comunitar, Frans Timmermans.

Tot marţi, Parlamentul European a adoptat rezoluţia nelegislativă privind statul de drept în România, cu 473 voturi pentru, 151 de voturi împotrivă şi 40 de abţineri, un text care afirmă "profunda preocupare" a eurodeputaţilor faţă de reforma legislaţiei judiciare şi penale din România şi "condamnă intervenţia violentă şi disproporţionată a forţelor de poliţie în timpul protestelor de la Bucureşti" din luna august.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.